Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Да го свалим или да го оставим

05 Април 2009 / 14:04:57  GRReporter
1738 прочитания

В началото на март в Атина бе играна операта на Дворжак „Русалка”, която разбуни духовете и предизвика скандал, за какъвто режисьорката Марион Васерман не е и предполагала, че ще възбуди. Всичко това заради една целувка между двама мъже и гологръдите русалки в края на представлението, каквито режисьорката е преценила, че са й необходими за развитието на действието.


Най-вече сцената на целувката накара музикантите от оркестъра на Националната опера да направят подписка срещу Васерман, защото „както ще забележите режисьорката, освен че е променила либретото, придава на главния герой хомосексуална ориентация, заради което официално сме подали жалба в полицията.”


Както се писа из гръцката преса, представлението е щяло да мине дори незабелязано, ако не е бил вдигнат целият този шум около целувката на двамата мъже. Младата французойка Марион Васерман - режисьорка на операта на Дворжак, се намери в окото на бурята и се наложи да се оправдава за смелото си творческо решение. В същото време гръцката гей организация намери подходящ повод за изява и щурмува залата на операта, в която се играеше представлението „Русалка”. Нейните членове развеселиха част от публиката и изнервиха друга част от зрителите, които скочиха от своите места, за да защитят правото си да гледат представлението без да им губят времето и да ги безпокоят с призиви за сексуална търпимост.


Марион Васерман си замина от страната в недоумение. Нейната версия на „Руслака” ще се играе идния сезон във Франция, където тя има надеждата, че ще бъде изтълкувана правилно и няма да предизвика подобни реакции на публиката. 


Нека си припомним последните случаи на откровена цензура върху произведения на изкуството в Гърция. По-надолу ще можете да прочетете няколко случая, в които жертва на цензурата са творци от световен ранг. Като изключим като единствен повод за създаването на дадено произведение сензационността, която евентуално ще предизвика и ще донесе популярност на автора, в техните произведения съществува нещо повече – тяхната гледна точка относно религията. Защото свободата на израза е свобода на мисълта.


Обща характерна черта при всички случаи на цензура е, че са предизвикани от местните  църковни организации. В случая на Хадерер инициаторът на цензурата е едни вестник.


 


Исус Христос кара сърф


 


През 2003 г. е цензурирана книжката с илюстрации „Животът на Исус” от австриеца Герхард Хадерер, която е религиозна сатира за живота на Исус Христос. Хадерер по никакъв начин не засяга религиозното чувство, а дава един забавен поглед върху живота Исус. Изобразява го като развеселен приятел на Джими Хендрикс или като сърфист, който се плъзга по гладкото като тапсия море обляно в слънчеви лъчи. Тези рисунки предизвикаха фурор из някои среди от гръцкото общество и за малко да вкарат автора в затвора.


Всъщност, Хадерер дори не е знаел, че неговата книжка „Животът на Исус” е била публикувана в Гърция, докато не получава призовка, за да се яви в съда в Атина през януари 2003 г. с обвинение за богохулство.


В негово отсъствие му била дадена първоначална присъда от шест месеца, но ако изгубел жалбата присъдата можело да се увеличи на две години затвор! Книгата на Хадерер бе първата цензурирана в Гърция от 20 години насам.


Разбира се, присъдата срещу него предизвика бурна реакция от колегите на илюстратора в Европа. Във Виена група от писатели и поети свикват пресконференция, за да привлекат вниманието на обществеността към случая на Хадерер, който се счита за изключително важен за отстояването на свободата на израза за всички артисти по света. Някои от най-добри гръцки илюстратори също подкрепиха своя колега и излезнаха със заявление, че решението на съда за присъда вреди на имиджа на страната.


58-годишният Хадерер тогава е най-известният и важен австрийски илюстратор, който рисува карикатури, които са сатира на съвременния начин на живот в западните страни. От 1985 г. той публикува всяка седмица карикатури в австрийското списание „Профил” и от 1991 г. в германското списание „Щерн”.


Самият Хадерер казва: „Когато разбрах, че са конфискували книжката в Гърция, ме шокира. Никога не съм си мислел, че в държава като Гърция, която моите приятели възнасят като люлка на демокрацията може да се случи подобно нещо. Посветихме на тази мисъл една бутилка хубаво вино от остров Самос и убихме мъката си в него...” По повод на съдържанието, Хадерер казва: „Исус е представен по абсолютно положителен начин. Аз винаги съм бил много позитивно настроен към образа на Исус, който е или не е историческа личност. Но той е направил една социална революция, правил е добри дела и е обяснявал на хората как могат да променят държавата, така че да живеят добре в нея. Това което целях е да се възпротивя срещу „приватизирания терен”, т.е. срещу църквата.”


Книжката на Хадерер за Исус тогава е била вече публикувана в седем държави - Австрия, Германия, Португалия, Франция, Чехия, Унгария и Южна Корея, където са продадени 100 000 копия. В крайна сметка Хадерер печели делото и е позволено книгата му да бъде свободно разпространявана.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus