Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Първият световен конгрес на сценаристите ще се проведе в Атина

07 Април 2009 / 17:04:20  GRReporter
797 прочитания

Най-големите имена в световното кино, сред които авторите на сценариите на сериалите Lost и Grey’s Anatomy и на филми като 21 Grams, Babel, American Beauty и The Hours ще дискутират творчеството си от 6 до 8 ноември в гръцката столица. Това съобщи днес президентът на Европейската гилдия на сценаристите Христина Калас. Гилдията, заедно с Гръцкият киноцентър и Институтът за аудиовизуални изкуства са организатори на проявата, която се финансира от министерствата на туризма и културата на Гърция.


„Киното е най-мощното средство за рекламата на една държава и Съединените щати отдавна са разбрали това. Не случайно по-голямата част от световната аудио и визуална продукция носи отпечатъка на Америка. В глобализирания свят, в който живеем всички имаме две идентичности – национална и американска”, каза на пресконференция пред журналисти Христина Калас. Това очевидно са разбрали и гръцките министерства на културата и на туризма, които спонсорират проявата със 100 000 евро.


За разлика от 20-ти век, където творческите търсения на артистичния свят бяха най-вече в областта на формата на изкуствата, 21-ви век от мнозина се определя като века на съдържанието. Конгресът ще е под мотото „Глобализация и многокултурност” и ще обхване всички проблеми, пред които са изправени авторите на филмови сценарии – авторските права и пиратството, финансирането на труда на сценаристите, разликата между писателите и сценаристите, еманципирането на сценаристите от режисьорите, промяната, която интернет внесе в начина на правене на филми. Ще има и много майсторски класове.


Проявата за първи път ще събере около една маса сценаристи от Европа, Съединените щати, Канада, Австралия. Кои са имената? Дейвид Симон, автор на The Wire и Generation Kill, Сода Раймс, чийто подпис стои под сериала Grey’s Anatomy, Джей Джей Абрамс, написал друг известен сериал – Lost, Гийермо Арианга, известен с 21 Grams и Babel, Дейвид Мамет, когото познаваме от  House of Games The Verdict Wag the Dog, Алан Бол, написал прекрасния American Beauty и още много, много други.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus