Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

След човекът-паяк дойде и програмата-паяк

14 Април 2009 / 13:04:08  GRReporter
1786 прочитания

Впечатления от първата “SEO конференция 2009” и в очакване на Webit през есента


Иван Петков


Начало. Да се каже, че интернет е неделима част от всекидневието ни, е все едно да се каже, че водата е мокра. Вече привикнахме със световната мрежа дотолкова, че от част от нашия живот тя започна да се превръща във виртуално копие на нашия живот. Но зад това цялостно изживяване, каквото днес е интернет със своите неспирни потоци от информация, има доста нови и непознати за обикновения потребител сфери, една от които е предмет на настоящата статия.


Кой, къде, кога? Повод за статията е проведеното на 10 април първо по рода си събитие в България - „SEO конференция 2009”, което събра професионалисти, разработчици, блогъри и интернет ентусиасти на едно място, за да разискват най-новите тенденции в тази интересна и нова област, свързана с глобалната мрежа. Конференцията беше организирана от известни личности в бранша като Огнян Младенов, Пламен Томов, GEO, Мартин Христов, Мартин Попов, Лили Грозева, Станислав Димитров, които бяха и лекторите, поднесли изключително интересно информативно и с чувство за хумор, различните теми от конференцията.


SEO? Може ли на български, моля? Със сигурност вече се питате какво точно означава SEO – това е съкращение от английски (Search Engine Optimization) и накратко представлява набор от техники, с помощта на които даден интернет сайт се позиционира по-добре в резултатите на търсачките, каквито са Google, Yahoo! Search, Live Search и др. , което води и повече потребители на сайта, прави го по-популярен. Самите оптимизатори казват за себе си, че са експериментатори по дух, които трябва да се приспособяват непрекъснато към новите условия и постоянно да учат. Алгоритмът на Google, която е безспорен лидер по използваемост сред търсачките в България, се сменя над 400 пъти годишно, като повечето промени не се оповестяват. А това прави между 1 и 2 пъти дневно!


 SEO за хора или за машини? Програмите, които следят обновяванията на съдържанието на даден сайт и неговото индексиране се наричат „паяци”. Де факто, всяка една оптимизация се прави за тия паяци. Някои казват, че това, което е добре за тях, е добре и за потребителите. Други казват, че трябва да се пише за хората, а не за паяците. Всъщност, истината е по средата – без уникално и актуално съдържание, и най-добре оптимизираният сайт не би могъл да задържи вниманието на потребителите, а без оптимизация за търсачките и най-интересното и полезно съдържание, не би намерило аудиторията, за която е предназначено. Както казват в SEO средите “Съдържанието е кралят!” и съветват: „Пишете за хората, оптимизирайте за търсачките!”


Връзките са всичко! Има много фактори, които оказват влияние върху популярността на един сайт. Можем да оптимизираме сайта, но все още липсва нещо и това са т. нар. връзки или линкове (links), които показват на търсачките, че съдържанието на сайта ви е интересно и следователно се „цитира” посредством линкове, поставени на други сайтове. Колкото по-голям и авторитетен е сайтът, който „цитира” т.е. поставя линк към материал или страница от вашия сайт, толкова по-значим е станал самият сайт. То и в живота е така – едно да те „хвалят” в квартала, друго е да получиш признание от престижна международна организация!


Какво още? PPC! Освен съдържанието, един сайт се нуждае от популярност. Бърза популярност на стартиращ сайт, може да се постигне чрез PPC (Pay Per Click/eng./ - заплащане при клик) кампании или просто казано – реклама, при която рекламодателят заплаща при всеки клик върху рекламния материал (банер, текстова реклама), който е докарал посетител на неговия сайт. SEO е бавен и продължителен процес, който не дава моментални резултати. Тук на помощ идват PPC рекламните кампании. Комбинирането на PPC и SEO, може да доведе до много добри резултати.


„Черно” SEO. Ами това е нещо като черна магия, но в интернет. Жаргон за нечестна SЕО практика, целяща да се изиграят търсачките и да се получи предимство пред конкурентите. Важното е да се запомни, каза един от лекторите, че има работещи и неработещи SEO практики. Ако използвате непозволени практики и ви накажат от търсачките, да не се показва вашият сайт при търсене в тях, тогава тази практика е била лоша и много неуспешна. Особено ако става въпрос за бизнес сайт. Така че внимателно с черните магии, те са опасни не само в живота, а и в интернет.


А конференцията все пак? Много интересна и полезна, място където да се запознаеш с нови хора, да чуеш нови идеи. Най-ценното беше, че се получи дискусия. Стана обмен на идеи, излагане на различни гледни точки. Лекторите бяха конкуренти и това е стимул да подходят с отговорност и професионализъм и без излишен и показен маркетинг. Имаше какво да се научи. Накрая имаше време за въпроси и отговори, за задаване на казуси и търсене на съвет и препоръки. Възможност да се включат и посетителите. Получи се много добре. Вижте в снимки и видео. Невъзможно е да се опише всичко от SEO конференцията. Организаторите обещаха да има подобно събитие на есен, по време на Webit.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus