Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

АРТЕ и ЕРТ ще правят филм за Мелина Меркури

29 Април 2009 / 17:04:42  GRReporter
1369 прочитания

Днес гръцката национална телевизия ЕРТ подписа договор с френската телевизия АРТЕ за сътрудничество за съвместни копродукции и забавни програми и общото участие на фестивали.


Това споразумение бе изпълнено в рамките на стратегията, която развива гръцката ЕРТ за международни сътрудничества, като до момента има подписани двустранен договор с Китай, с американските кино студиа и европейски спортни организации, каза Христос Панагопулос – председател на административния съвет на телевизията.


Още от 2005 г. започва сътрудничеството с френската АРТЕ чрез изпълнението на международни копродукции, като през последните две години са реализирани или са в процес на приключване общо 60 копродукции.


Някои от продуктите на сътрудничеството между двете телевизии са документален филм за живота на Мария Калас, филм за развитието на земеделието в Европа и друг за пожарите на горите в Гърция. И ако през 2006-2007 г. ЕРТ е купила само 30 часа програми на АРТЕ, то в момента излъчва 300 часа в годината, разкри г-н Жером Клемон- вицепрезидент на АРТЕ.


След като днес бе подписан договор между двете телевизии, те ще продължат с копродуцирането на игрални и документални филми, ще участват заедно на фестивали и представител на ЕРТ ще бъде поканен на всички събрания на административния съвет на АРТЕ, където се взимат решения за съдържанието на програмата й, изясни г-н Панагопулос.


Почетни гости при подписването на договора бяха посланиците на Германия и Франция – Волфганг Шулхайс и Кристоф Фарно, както културните аташета на тези страни. В тази връзка г-н Жером Клемон изтъкна значението на договора през 1999 г. между президентите на двете страни Франсоа Митеран и Хелмут Кол, за началото на телевизионно сътрудничество, продукт на което е АРТЕ.


Една от важните теми, която засегна Готфрид Ламещайн – президент на телевизия АРТЕ, е за малките езици в Европа и необходимостта от обща стратегия, за да бъдат по-конкурентно способни. „Ако имаме най-добрите специалисти и учени, можем да бъдем конкуренти на азиатците” допълни г-н Ламенщайн.


„Парите не винаги са средство за постигането на добър резултат. Нашето средство е културата и изкуството. Искаме да дадем смисъл, да накараме хората да се запитат, да помечтаят...” заяви френският представител на АРТЕ г-н Клемон, който работи в телевизията още от нейното основаване. „Сътрудничеството може да даде нови идеи и ние имаме много бъдещи планове. Искаме да посветим един ден на темата за Акропола или една вечер на Мелина Меркури” допълни вицепрезидентът на АРТЕ.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus