Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

ЕС финансира съхраняването на гръцкия телевизионен архив

12 Декември 2007 / 08:12:03  GRReporter
1913 прочитания

Гръцката държавна телевизия дигитализира архива си и той ще бъде достъпен свободно в интернет за всеки, който проявява интерес. Пилотният проект обхваща 250 часа филмов материал, 500 часа видеоматериал и 5000 уникални снимки от архива на телевизията. Проектът е на стойност 1 950 000 евро и се осъществява с подкрепата на програмата „Информационно общество” на Министерството на националната икономика на Гърция. 80 на сто от средствата са дошли от европейски фондове и 20 на сто са от държавния бюджет на страната.


Проектът за дигитализиране на архива на гръцката държавна телевизия бе представен на пресконференция от директора й Христос Панагопулос и в присъствието на министъра на националната икономика Георгиос Алогоскуфис и правителствения говорител Теодорос Русопулос, който е и инициаторът на проекта. До момента са обработени в цифров вид общо 1136 предавания, за които е преценено, че са от голям исторически интерес. Две трети от обработените снимки са от колекцията „Малоазийска експедиция”, а останалите са от колекцията снимки на един от пионерите на фоторепортерството в Гърция – Петрос Пулидис.


Гръцката държавна телевизия е собственик на близо 70 на сто от аудиовизуалния архив на страната и либерализирането на достъпа до него е важна крачка напред. Проектът може да бъде видян и в Интернет на адрес: http://www.ert-archives.gr Също така са издадени 16 видео диска с редки материали (общо 26 различни предавания), които се раздават на училища и други образователни и културни институции.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus