Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Статия на GRReporter с номинация за награда на престижния конкурс Mtel Media Masters 2015

21 Ноември 2015 / 13:11:28  GRReporter
1078 прочитания

Новините за иновации не са сред най-атрактивните за масовия читател, няма да ги видите на първите страници и не са част от праймтайма на телевизиите. Но те имат едно огромно предимство – в тях няма кръв и скандал, а точно напротив – те са новини за технологии, които променят живота ни към по-добро, дават надежда на болни хора, на хора с увреждания, подобряват здравето и всекидневието на всеки човек.

„Добрата новина също е новина”, това беше най-същественото послание от церемонията по награждаването на победителите в медийния конкурс Mtel Media Masters 2015. Конкурсът се провежда за пета поредна година и целта му е да поощри журналисти и блогъри, които пишат за иновации, технологии и наука, и влиянието им върху нашия живот. GRReporter участва в категория „Интернет медии” със статията на Иван Петков „Технологичната алхимия на хляба”. Материалът е един от трите номинирани за награда при дългите форми (над 6000 символа). Това е безспорен успех за GRReporter – медия, която не е специализирана в технологични новини, но доказа, че може да предоставя качествено съдържание и в тази област.

Основната цел на статията за хляба е да покаже, че много малки неща от живота ни, които сме приели за даденост и дори не забелязваме, всъщност могат да бъдат много значим фактор на промяна. Завръщането към естествен и традиционен хляб може да подобри здравето и качеството на живот. Материалът разглежда това от много гледни точки – както тази на науката, така и на хлебаря Пресиян, а също и на етнолога д-р Иглика Мишкова, която предостави етнографски проучвания за ролята на православното християнство за запазването на квасения хляб. На Балканите много се говори за промяна и за реформи, но истината, с която болезнено се сблъскваме, е, че нещастни и болни хора не могат да създадат проспериращи общества. Всяка промяна започва отвътре, на личностно ниво. Ако всеки съзнателно променя по нещо малко от своя живот, като това да консумира здравословен хляб например, тогава ще има повече здрави и щастливи хора, а оттам и повече съзнателни и активни граждани.

За да видите имена на лекторите, поставете курсора на вашата мишка върху снимката :)

Част от церемонията бяха и 5 сценария за утре през погледа на петима експерти в пет различни области.  Автомобилите на утрешния ден, в представата на Момчил Манчев, ще са автономни, екологични, приспособяващи се към своя собственик. Съдбата на книгата и съвместното й съществуване с електронната книга, визията на издателката Жаклин Вагенщайн. Велислава Попова представи едно възможно бъдеще за медиите и начините, по които новинарското съдържание достига до всеки човек. Образованието на бъдещето, в което централно място ще заема вдъхновяващият учител като Емил Джасим – образование, което да използва новите технологии, за да предоставя персонализирано обучение. Репродуктивната медицина и генните технологии, изложени от д-р Мефтуне Шефкетова, които да предоставят радостта от родителството на бездетните семейства и ролята им в развитието на ранната диагностика на генетичните заболявания.

Развитието на медиите е тема, която следим с интерес. Нарастването на обема от информация ще доведе до появата на нов вид дейности – нов тип редактори, които да отсяват информацията. В бъдеще тази дейност ще може да се поеме от специализиран софтуер. Това, което не може да бъде заместено, е добросъвестното отношение на човека към случващото се, затова и журналистическата професия е една то тези професии, които винаги ще се упражняват от хора, които да представят емоцията и човешкия поглед върху фактите от събитията.

Виртуалната реалност е друг технологичен елемент, който ще присъства все повече в новинарските стриймове. Очаква ни не просто да гледаме, слушаме или четем новини, а буквално да ги съпреживяваме.

Процесът обаче ще е двустранен – не само ние ще ползваме устройствата, но и те ще ползват нас. За да насочват реклами и подходящо съдържание. Да се учат от нашето поведение, емоции и предпочитания. Интерактивност, която ще е издигната до едно ново, дори малко плашещо ниво.

Засега оставаме в настоящето, с обещанието да търсим и да ви запознаваме с нови, интересни и полезни теми, които да подобряват живота ви. Сега, а не в бъдещето. Защото бъдещето е функция на настоящето, а често и на миналото.

Категории: Номинация Медиа мастърс 2015 статия Иван Петков
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus