Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тайните в енергийната игра с газопроводите

09 Април 2015 / 14:04:17  GRReporter
1801 прочитания

Според информация, изтекла от членове на правителството, вчера по време на срещата между Алексис Ципрас и Владимир Путин в Москва е постигната договореност да се проучи възможността за изграждане на газопровод за пренос на руски газ от гръцко-турската граница и на гръцка територия. Това твърди в анализа си за capital.gr Харис Флудопулос.

От думите на Путин става ясно, че газопроводът «с ново трасе ще покрива нуждите на европейците от горива и ще позволи на Гърция да се превърне в един от основните газоразпределителни центрове». Руският президент е споменал и перспективата за финансиране на проекта от Москва, подчертавайки, че руската страна е готова «не само да кредитира някои общи планове, които се обсъждат днес», но и «да реши проблемите във финансово-кредитните отношения». Путин добавил, че се проучва «възможността за незабавно предварително плащане срещу бъдещи печалби и погасяване на кредита при стартирането на функционирането на газопровода». 

Това предварително плащане срещу бъдещи печалби, които ще постъпят след 2019, са част от пакетното споразумение, чието подписване може да съпътства газопровода.

Според източници, споразумението за изграждане на газопровода ще включва и въпроса за анулирането на клаузата take or pay (т.е. на глобата, наложена на Гърция през 2014 заради намаленото потребление на природен газ под минималните договорени количества), както и перспективата за намаляване на цените на природен газ от 2019 нататък, т.е. когато започне да функционира газопроводът (или дори и по-рано).

А какви са условията, за да стартира проектът? На първо място трябва да се обсъдят детайлите на гръцко-руското споразумение, както бе подчертано на вчерашната среща. Това означава, че ще започнат преговори между руската Gazprom и най-вероятно гръцката газова компания ДЕПА за учредяването на дружеството, което ще реализира изграждането на газопровода, но и за начините на финансиране на проекта, който в Гърция смятат, че ще струва около 2 милиарда евро. Според източници, руското предложение за продажба на дял от ДЕПА е отхвърлено, и в крайна сметка ще бъде създадено общо формирование, чрез което ще бъдат насочени и руските частни капитали за финансиране на проекта.

Сега обаче цялата дискусия около газопровода се усложнява от уверението на гръцкия премиер, че ще бъдат изцяло спазени правилата и законите както на Гърция, така и на Европейския съюз. „Уважаваме нашите ангажименти към всички организации, в които членуваме“, посочи Алексис Ципрас, като остави много възможности за тълкуване на това докъде стига споразумението с Русия за газопровода, който ще представлява продължение на „Турски поток“ на гръцка територия.

Какво означава европейско право

Защо обаче е важно изявлението на гръцкия премиер за уважаване на европейското право? Газопроводът „Турски поток“ или гръцкото му продължение към Европа представляват алтернативно трасе, избрано от Русия и Gazprom след провала на „Южен поток“, един напреднал в по-голяма степен проект, чийто строеж вече беше започнал и който се предвиждаше да минава през България. Въпреки това когато България поиска издаване на разрешително за строежа на газопровода от съответните власти в Брюксел (Дирекция „Енергетика“ и Дирекция „Конкуренция“) Европейската комисия не даде зелена светлина, тъй като руската страна не се съгласи да се съобрази с европейското законодателство, предвиждащо основно 2 неща: първо – разделянето на дружествата за производство на газ от дружествата за управление на енергийната инфраструктура, като газопроводите, (т.е. забранява се едно дружество да бъде едновременно и производител на природен газ и оператор на газопровод), и второ – да има свободен достъп на трети лица до газопровода, т.е. да могат и други компании или друг газ освен руския да минават през газопровода. С тези условия в европейското право не се съобрази Русия в случая с „Южен поток“. Сега ако в случая с гръцката част от „Турски поток“ Москва и Gazprom приемат тези правила, тогава газопроводът ще бъде реализиран.

Защо реагира Брюксел и каква е позицията на Русия

Категории: газопроводи Турски поток Южен поток Северен поток Gazprom
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus