Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Виното - напитката на боговете, за здраве и настроение

02 Юни 2015 / 09:06:33  Иван Петков
2960 прочитания

Виното е напитка, която предизвиква страсти. Затова и производството й изисква страст. Премерена и достатъчна, защото всеки опитен винар знае, че всяко нещо, което е в повече или недостига, веднага се отразява на вкуса на този дар от боговете. Не, не мислете, че всичко е някак подредено и прекалено рационално. Има доза слънчеви лъчи, точното количество влага, нужната почва с нужната киселинност и хора с много любов към виното, за да се трудят цяла година  с едничката цел - виното. После трябва търпение, за да отлежи, и хъс, за да стигне до точните клиенти. Конкуренцията е голяма, защото вино се прави по цял свят. По-трудно от това да се направи добро вино е само това да се оцени както трябва, ще ви сподели всеки винар.

Разбира се, спорът за родината на виното е ясен сам по себе си. Защото напитката е стара, а титлата за това да си "изобретил" виното е много престижна. Докато спорът за родината на винопроизводството продължава между наследниците на перси, финикийци, гърци, арменци, турци и кой ли още не, важно е да знаем, че напитката се появява заедно със зараждането на цивилизацията. Дори и ние можем да се включим, защото част от данните показват, че регионът около Черно море също влиза с пълна сила в разгорещения спор. Но независимо кой и къде е открил виното, гърците са тези, които придават слава, възхвала и божественост на напитката. Винената култура в цялото Средиземноморие процъфтява и бележи възхода и падението на държави и цивилизации. Римляните поели щафета и разнесли лозята из цялата си империя, и се заели да убеждават света, че във виното е истината. Келтите измислили бъчвите, а стъклените бутилки били пренесени от Сирия. Викингите нарекли Новия свят Винланд, заради много сортове, които открили там. В средновековието Църквата продължила делото на древните винопроизводители, заради метафората с кръвта Христова. Много бързо то преминало от метафизичното си значение и предназначение отново във всекидневието, за да доставя удоволствие и като признак на лукс и високо социално положение. През епохата на бурните околосветски пътешествия виното присъствало на всеки кораб и съвсем логично било пренасяно заедно с откривателите, за да се разпространи в целия свят.

Виното носи опиянение и често то се сравнява с любовните трепети и скърби, с божествените откровения и размах на човешкия дух. Но както е известно от древността, всичко е в дозата.

Виното е напитка на сетивата. То не се усеща и оценява само с небцето и носа, а със всички сетива.

Пием с очите

Както посрещаме по дрехите, така познаваме и виното, казват специалистите сомелиери. Богатите на цвят лозови зърна придават различен цвят и на самата напитка, пречупвайки светлината по различен начин. Показатели по които се оценява цвета и са видими за всеки специалист са цвят, оттенък, бистрота, плътност и наличието на "сълзи" в чашата. Разбира се, всеки специалист има още свои тайни критерии и усет, който му показва, още преди да е вкусил напитката, какво да очаква.

Съвет: за да можете най-лесно да оцените достойнствата на виното, което ще консумирате, наведете чашата на 45 градуса и я огледайте на фона на бяла повърхност. Това се отнася преди всичко за цвета на виното. Бистротата се вижда, когато чашата се постави на пътя на пряка слънчева светлина, повдигната на нивото на очите.

Предполагам, че за горните съвети и сами може да се досети човек. Но какво означава едно вино да има "сълзи" в чашата? Ако сте виждали професионален познавач или просто ценител на виното, няма как да не сте забелязали, че те завъртат съдържанието на чашата с леко движение на китката, така че да образува малък водовъртеж. Колкото повече капки се стичат по стените на чашата, толкова по-високо е съдържанието на алкохол. Не бъркайте това с качествата на напитката.

С това съвсем не се изчерпват всички тайни за визуална оценка на виното. Но като хора, които го консумираме за удоволствие, това е достатъчно. Богат цвят и наличието на определени оттенъци ще задействат центровете на удоволствието и естетиката, като предварително задействат и вкусовите ни рецептори. Но не бързайте!

Доверете се на обонянието си

Освен отделянето на "сълзи", завъртането на виното цели отделянето и на аромат. Чашата се накланя към носа и се правят бавни вдишвания от по няколко секунди, за да може носа да попие богатия вкус на виното. Но не трябва да се прекалява, защото носът бързо се претоварва и е възможно да спрем да усещаме разликите в ароматите. Да не забравяме, че за разлика от специалистите, ние пием виното за удоволствие и няколко вдишвания са напълно достатъчни, за да изпълнят носа ни с чувствените аромати на виното. Не се учудвайте, че често те се описват като "дръзки" или пък "меланхолични". Макар и да не сте специалист, оставете да се слеят аромата на виното с вашите моментни емоции.

Съществува и така нареченото "сухо помирисване", което е за специалисти и се извършва в "суха" чаша, в която е имало вино. Уви, за повечето хора този мирис означава само едно: виното е изпито и вечерта е приключила. Или навлиза в друг етап.

За да допълня информацията за ароматите, ще спомена, че има най-различни класации, като една от тях включва 12 различни аромата, като всяка категория има 94 специфични оттенъци.

На нас са ни нужни няколко основни, но примесени с емоция, те остават незабравими.

Езикът в ролята на съдия

Категории: Вино история интересни факти производство сортове Балкански фестивал на виното
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus