Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

„Академията на Платон” награди Кино фестивалът в Локарно

17 Август 2009 / 13:08:34  GRReporter
1680 прочитания

Новата гръцка комедия „Академията на Платон" получи награди на Кино фестивала в Локарно.

Поредният триумф за гръцкото кино тази година е комедията на режисьора Филипос Цитос „Академията на Платон", която в събота си тръгна от Кино фестивала в Локарно с няколко награди. Филмът взе Вселенската награда и трета награда на младите, а пък изпълнителят на главната роля известният Андонис Кафедзопулос си тръгна с много ценния Леопард за мъжка роля.

Андонис Кафедзопулос на награждаването си в Пиаца Гранде не пропусна възможността да говори за декемврийските събития в Атина, но и за движението „кинаджии в мъглата" в Гърция. Той уточни, че участниците в движението „Кинаджии в мъглата" са решили да не пуснат филмите си на Кино Фестивала в Солун, ако до 1 септември не бъде предложен нов закон за кино продукциите. „Ние сме 65 продуценти и режисьори, които се надигнахме срещу институциите и правим независими филми" каза Андонис Кафедзопулос. И тъй като септември наближава Кафедзопулос подчерта, че те ще си удържат на думата и нито един кадър от гръцки филм няма да бъде прожектиран на Международния фестивал в Солун.

Да отбележим, че от доста години гръцки актьор не е взимал толкова престижна награда на чужд фестивал, но на същия фестивал през 2002 г. Георгиос Караянис, който тогава беше все още дете и изигра главната роля във филма на Пени Панайотопулу „Трудни раздели: моят татко", получи в същата година награда за изпълнение.

Андонис Кафедзопулос призна, че за първи път участва на чужд фестивал и веднага заби първата награда. От своя страна режисьорът Филипос Цитос каза, че усещането му е като че ли е получил Оскар. Но за тези техни усещания спомогна и топлото посрещане на филма от публиката, който се е харесал още от първата прожекция. „Зрителите бяха сигурни, че ще отнесем първата награда. Може би щеше да стане така, ако не беше комедия, а психически натоварваща драма" шегува се режисьорът.

Комедията „Академията на Платон" разказва за „драмата" на един гръцки собственик на будка (Андонис Кафедзопулос), който страда от ксенофобия, а пък открива, че общият работник от албански произход в квартала му е брат.

Режисьорът Филипос Цитос си тръгна от Локарно с най-добри впечатления не само от фестивала. Той разказа, че „жителите на града са не само зрители, а част от фестивала. Все едно се провежда в техния дом". Това обяснява и огромния интерес - 160 000 зрители, а на всяка една от трите прожекции на филма „Академията на Платон", за които билетите бяха разпродадени, дойдоха 2 500 души.

Голям интерес към филма проявиха и от чуждите фирми разпространителки като правата му вече са закупени за прожекции в кино салоните на Германия и Швейцария. В Гърция филмът ще излезе на големия екран през есента, а премиерата му ще се състои по време на Кино фестивала в Атина „Премиерни нощи", който ще се проведе между 16 и 27 септември.

 

 

Категории: КиноДвет музифестивал
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus