Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

30 творци „говорят” за кризата

24 Юни 2012 / 13:06:06  GRReporter
1181 прочитания

Изключително актуално заглавие - «It's the Political Economy, Stupid» - има международната изложба на 30 творци, които представят възгледите си за днешната ситуация чрез видео и снимки. Изложбата ще бъде представена в Центъра за съвременно изкуство на Държавния музей за съвременно изкуство в пристанището на Солун, от 27 юни до края на септември. Заглавието на изложбата идва от популярната реплика на Бил Клинтън по време на кандидат-президентската му кампания през 1992 «It's the economy, stupid» (Това е икономиката, глупако), перифразирана от словенския философ Славой Жижек.

Центърът за съвременно изкуство се превръща в място за среща на творци от целия свят, които чрез своите произведения коментират последните 30 години от неолибералната глобализация, приватизациите, гъвкавите трудови отношения, национализираните пазари, всичко онова, което доведе до разрастващата се икономическа криза.

«Днес виждаме как рухването на капитализма се е превърнало в най-голямата криза и за представителната демокрация. Първоначалната идея за модерна-нация-държава е в опасност, тъй като потокът на финансовия капитал е излязъл от тесните граници на държавите и разрушава всичко, което някога е било смятано за стабилно срещу спекулациите на пазарите, а политическият капитал подкопава всеки жизнен политически принцип. Самата социална класа и понятието за управление на базата на сигурността и благоденствието днес са се превърнали в съвременни отломки», отбелязват кураторите на изложбата Оливър Реслер и Грегъри Шолет.

«Въпросите, които поставя изложбата, кризата на финансово-кредитната система и нейните последствия върху ежедневието на хората, се отнасят пряко до Гърция, от която за мнозина тръгна европейския експеримент за преразпределяне на капиталите, унищожаването на придобивките на трудещите си, и пълната зависимост на политическия живот от силите на капитала», заяви директорът на Държавния музей за съвременно изкуство Сираго Циара. В рамките на изложбата се организират редица прояви, сред които еднодневна конференция на 28 юни под надслов «It' s the Political Economy, Stupid. Съвременно изкуство и световна икономическа криза», с доклади на изтъкнати анализатори от Гърция и чужбина.

 

 

 

Категории: изложба It's the Political Economy Stupid глобализация икономическа криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus