Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Анатомия на илюзиите @FreeThinkingZone извършена лично от Людмила Филипова

20 Юни 2013 / 11:06:51  GRReporter
2473 прочитания

Мария Спасова
    Млад писател от малка страна като България или Гърция, чиито езици се говорят предимно от собствените им граждани и които често изпадат в някакъв вид икономически и обществени кризи постига международно признание и продава стотици хиляди екземпляри и то в епоха, когато в световен мащаб хората все по-малко четат книги. Не, това не е новата фантастична сатира на Людмила Филипова, а впечатлението, което самата тя остави по време на представянето на гръцкото издание на първия й роман “Анатомия на илюзиите”, Ανατομία των ψευδαισθήσεων, издателство ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2012 в превод на Панос Спатоянис. Домакин на представянето бе нашумялата атинска книжарница Free Thinking Zone на улица Скуфа 64 в централния атински квартал Колонаки.
    “Това беше първият ми роман, написах го през 2006 и си личи, че в него все още се уча да пиша”, признава авторката. Творбата й е преведена на няколко езика и недвусмислено показва потенциалът на Людмила като отличен разказвач на истории. В следващите 6 години публикува още 6 романа, сред които “Стъклени съдби” през 2008, “Мастиленият лабиринт” 2009, “Печатна грешка” 2012. Жанровете варират от сатира, фантастика, исторически трилър до поезия и любовен роман. Всъщност както самата Людмила Филипова уточнява във всичките й книги има и любовна интрига, тя е нещо като панделката, която продава историята.
    Читателят може да открие по малко от Людмила и в героините й. В червенокосата чаровница Ана от “Анатомия на илюзиите”, чието детство преминава в луксозния дом на дядото, министър-председател на България по време на комунистическия режим. (Людмила Филипова е потомък на червената номенклатура, внучка е на Гриша Филипов, министър-председател на България в периода 1981-1986). В красивата русокоса археоложка Вера (освен чисто физическата прилика, Людмила изследва подробно темите си с педантичността на учен и историк). В героините от “Стъклени съдби” (както признава пред списание Ева, самата тя също е правила опити за забременяване ин-витро). “Аз не пиша биографии, пиша романи”, казва писателката и твърди, че всички прилики са случайни.
     Именно дядо й е причината Людмила да се откаже от финансово осигуреното всекидневие на бизнес дама (завършила е Университета за национално и световно стопанство и започва кариерата си в реалния бизнес) и да се впусне в приключенията на професионалния писател. “Когато дядо ми невниците си, първата ми мисъл беше да публикувам документална книга. Но много малко хора четат документалистика. Затова реших да напиша роман”, спомня си тя. “Анатомия на илюзиите” е преиздаван няколко пъти и шест години след премиерата си продължава да е бестселър в България.
    Талантливата писателка не крие амбициите си и в областта на киното. Всъщност миналата година телевизионният канал National Geographic заснема филм по романа “Мастиленият лабиринт”. “Има само три книги, филмирани от National Geographic и едната от тях е моята”, гордо и не без основание твърди Людмила. 

В момента тя работи по три големи филмови проекти, които ще са мащабни копродукции на няколко страни. Може би най-мащабните филми, снимани някога в България.
    И, разбира се, пише следващата си книга, която този път ще е за създаването на българския език и за създаването на славянската азбука. Как избира темите си? “Всеки път се стремя да кажа нещо ново. Някои от книгите ми са почти енциклопедии. Отделям много време за изследване. Съветват ме да се съсредоточа само върху един жанр - като Дан Браун и Джордж Гришам. Знам, че това е правилната бизнес стратегия, но моят стил е различен във всяка книга”, казва Людмила Филипова.
    По време на първото си посещение в Атина в качеството си на писател (като бизнес дама Людмила е работила в компания, чието седалище е било в гръцката столица и често е идвала тук в командировки), тя дари екземпляри от нейни книги на българското училище “Паисий Хилендарски”. Обеща, че много скоро ще се завърне отново и ще посети училището, за да прочте н децата откъси от произведенията си. Романите на Людмила Филипова на български език, както и гръцкият превод на Ανατομία των ψευδαισθήσεων могат да се намерят пo рафтовете на Free Thinking Zone. А специално за читателите на GRReporter Людмила Филипова написа: "На GRReporter с благодарност и най-добри пожелания за успехи и верни читатели!".
  

Повече информация за Людмила и нейните романи може да намерите на личния й сайт:  http://ludmilafilipova.com/ А ако искате да се потопите в интелектуалния чар на Free Thinking Zone, посетете сайта им: http://freethinkingzone.gr/?p=24

Категории: Людмила Филипова Атина Анатомия на илюзиите Free Thinking Zone романи Мастиленият лабиринт
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus