Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Аристотел, Платон и Александър Велики-между най-влиятелните личности в света

15 Юни 2014 / 09:06:39  GRReporter
1641 прочитания

Древните гърци продължават да имат тежест в световната „съкровищница” на идеи, както показва широк анализ на европейски изследователи в Wikipedia, в изданията на прочутата електронна енциклопедия на планетата, говорени от около 60% от населението на земята.

Аристотел, Платон и Александър Велики фигурират в две отделни десетки на личностите с най-голямо световно влияние. На върха на двете листи  (които се различават по методите на класиране) се намират две изненадващи имена- шведският биолог Карл Линей  и Адолф Хитлер.

Изследователите от  Франция, Италия и Испания класират личностите на базата на линковете, които се появяват в около 31 милиона статии в Wikipedia, която със своите издания на 287 различни езици е най-голямото хранилище на световното познание.

Учените разглеждат Wikipedia като мрежа от статии. Колкото повече са линковете в мрежата към една статия, за толкова по-голямо се смята влиянието на името, на което е посветена съответната статия. Броят на тези линкове е описан чрез алгоритъма PageRank, създаден от Гугъл,и така е създадена първата световна класация.

Втората, класация за световно влияние е създадена с използването на друг алгоритъм - 2DRank, който брои едновременно входящите линкове (тоест цитатите на другите страници към конкретна уеб страница, посветена на определена личност), както и изходящите линкове (тоест цитатите от една уеб страница, посветена на конретна личност, към други страници).

Първата десетка

Първата водеща десетка (на базата на PageRank) включва Кар Линей, Исус Христос (който е бил на 1 място през 2010), Аристотел (на трето място), Наполеон, Хитлер, Гай Юлий Цезар, Платон (седми), Шекспир, Айнщайн и кралица Елизабет Втора.

За отбелязване е глобалното присъствие както на Аристотел, така  и на Платон, които са включени в топ сто (Top 100) изданията на Wikipedia и на 24-те основни езици на света. Освен това, с резултат 2237 точки, Аристотел е много близо до върха (първият Линей е  с2284, а вторият Исус Христос- с 2282, докато четвъртият –Наполеон- 2208). В Wikipedia на английски език Аристотел е на седма позиция по влияние, така че влиянието му е още по-голямо в не-англоезичните страници.

Втората десетка

Втората десетка (на базата на 2DRank) включва на свой ред Хитлер, Майкъл Джексън, Исус Христос, Бетовен, Моцарт, Папа Бенедикт, Александър Велики (осми), Дарвин и Барак Обама. Александър Велики събира 789 точки срещу 1537 на Хитлер и името му е в челните редици на 11 от 24-те издания на Wikipedia.

Гръцката Wikipedia

В гръцкото издание на електронната енциклопедия, като най-важна личност, от гледна точка на цитирането на името от други (PageRank) се определя Александър Велики. В първата десетка са и Исус Христос, Аристотел, Херодот, Платон, Наполеон, Страбон, Павзаний, Хитлер и Линей.

От личностите от по-съвременния политически живот и гръцката история присъстват крал Отон (12), Йоанис Каподистрия (17), Теодорос Колокотронис (19), Елефтериос Венизелос (24), Андреас Папандреу (39), Константинос Караманлис (56), Йоанис Метаксас (57), Георгиос Папандреу (83) Харилаос Трикупис (89).

Във втората класация 2DRank на първо място е Платон, следван от Александър Велики, Елефтериос Венизелос, император Август,  Бетовен, Андреас Папандреу, Йоанис Каподистрия, Плутарх, Константин Велики и Хитлер.

Категории: Wikipedia класация влиятелни личности Платон Аристотел Александър Велики
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus