Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атинските църкви като музеи на изкуствата

01 Февруари 2014 / 14:02:00  GRReporter
1292 прочитания

Намират се пред очите ни, но никога не сме виждали истинската им стойност като произведения на изкуството. Освен това, те не са нарисувани за отдих на очите ни , а  за да да чуят нашите молитви и да намалят нашата болка. На остров Сирос , много вярващи се поклонят да целунат иконата в църквата Успение Богородично, без да знаят, че е нарисувана от Ел Греко. Но и в Атина, в църкви, които със сигурност са посетили много пъти, има малки шедьоври от ръцете най-големите гръцки художници : Николау, Партенис, Кондоглу, Василиу, Царухис, Пелекасис. Всички те са вдъхновени произведения на религиозното изкуство, които за съжаление остават неизвестни на широката общественост.

По повод на прекрасната изложба, организирана миналото лято във фондация Гуландрис на остров Андрос , посветена на произведенията на религиозното изкуство,нека да направим едно кратко и мъчително пътешествие в столицата и да открием някои от тях. Ценен помощник ще е художникът Андреас Георгиадис. Тое куратор на каталога на изложбата, който ще послужи за пътеводител за разходката.

Първата спирка е Свети Димитър на улица Скуфа, където има стенописи от Спирос Василиу.  Когато влезете в храма, ако се обърнете с гръб, ще видите сцената на Разпятието, в която художникът е поставил страданието на Христос с съчетание с живота на светеца, както и на самата Атина. Не се е поколебал да нарисува Партенона, Пропилеите, Ерехтейона и храма на Нике. Василиу е нарисувал прекрасни икони, на които сте се молили. Без да го знаете.

Втората спирка е църквата Зоодохос Пиги (Животворящ извор), където малко са разпознали Анастасиос Лукидис.  По произход от Смирна, той следва в Атина и в Париж в началото на 20-ти век. Познати са произведенията му както от тази църква, така и от Свети Константин близо до площад Омония. Иконографските му образи са разнообразни и е видимо влиянието на творческите търсения на групата Наби. Цветовете му са ярки (особено тъмните облаци), особено в сцената от вечерята на Христос в Емаус. 

Творческата смелост на Лукидис, мотивите и оттенъците създават внушителна атмосфера. В същата църква има и два стенописа на горния етаж от Никос Николау, които са направени след това, но достъпът до тях е забранен, защото се реставрират.

В Руската църква можем да видим стенописа на купола от Лудовикос Тирсиос. За съжаление църквата е затворена, както и Свети Георги в Кипсели, където има произведения на Димитрис Пелекасис.

Отворена е малката църква Пантанасас в Монастираки. Там Фотис Кондоглу заедно с ученика си Янис Царухис е направил 22 икони за архитрава на храма. Забележителни малки икони, които са подписани и от двамата прочути гръцки художници.

Една такава разходката превръща църквата в малък музей...

Категории: атински църкви икони стенописи Лукидис Василиу Кондоглу Царухис Партенис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus