Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атинският Фестивал: Акцент върху новите имена и класическите ценности

31 Март 2012 / 19:03:10  GRReporter
1758 прочитания

Боб Уилсън, Саша Валц, Едуард Хол, Балета на „Мариинския театър” (бившия „Киров”) от Санкт Петербург, Леонидас Кавакос, Димитрис Папайоанну. Това са само част от значимите имена, които ще се появят  тази година през лятото на Атинския фестивал в Епидаврос. Основната част на проявите за 2012 бе обявена през изминалата седмица от председателя и художествен директор на Фестивала Георгиос Лукос, без обаче да бъдат посочени конкретни дати и места, тъй като «някои от тях са променени, а други все още не са определени окончателно».

Въпреки това Атинският фестивал ще бъде по-кратък в сравнение с миналата година, и най-вероятно ще се проведе от 8 юни до 18 юли, а представленията в Епидаврос (където ще бъдат представени общо 8 постановки) ще започнат от втория петък на месец юли. Всички известни театри и зали, които през последните години приютяват различните прояви на Фестивала и тази година ще работят нормално (Иродио, Епидаврос, Малкият Епидаврос, Пирея 260, Дворецът на музиката в Атина и др.)

Преди да посочи конкретните прояви (театрални, музикални, танцови, изложби) Георгиос Лукос спомена особените трудности, с които са се сблъскали през настоящата година, отдавайки ги както на самата икономическа криза, така и на начина, по който тя бива управлявана.

«Занимавам се с организацията на Фестивала от 2006 и за първи път се сблъсквам с толкова объркана ситуация», заяви Лукос. «Вече е краят на март, започва април, а сме получили едва половината от миналогодишната субсидия, което означава, че дължим пари. Известно е, че когато говорим за едно събитие като Фестивала, не може през май да се решава какво ще се прави през юни. Миналогодишните супер продукции на Мнушкин и Болшой с „Евгений Онегин” и режисьор Черняков, ги бяхме договорили през 2009, когато редовният бюджет на Фестивала беше 5 милиона евро. През 2011 този бюджет бе намален до 3,2 милиона евро, а от тях през септември същата година ни орязаха 1,5 милиона евро. Така се озовахме с „дупка” в бюджета за неща, които вече бяха свършени...».

По-нататък по повод неотдавнашни публикации в пресата Георгиос Лукос изреди някои от международно известните имена, появили се по време на неговия мандат на сцената както на Пирея 260, така и на античния театър в Епидаврос.

В опит да придаде нотка на оптимизъм на изказването си, Лукос говори за положителните страни на кризата, като посочи интересните художествени творби, които се създават обикновено в такива периоди. «Въпреки трудностите, ще се справим. Надявам се министерството да ни помогне. Не зная сега къде са...» , каза той с чувство за хумор, като има предвид явно отсъствието на министъра на културата и туризма Павлос Геруланос, който обикновено в минали години винаги е присъствал на пресконференцията за обявяване програмата на Фестивала.

Все пак отсъствието на министъра бе оправдано с «много важна среща, на която е бил във връзка с туризма», обясни директорът на Фестивала Лукос. Въпреки това някои от присъстващите си спомниха как миналата година пресконференцията бе отложена няколко пъти, за да може да се съобрази с програмата на министъра и той да присъства.

Финансите на Фестивала

Като се има предвид дискусията, проведена в последно време, във връзка с финансите на Фестивала, не липсваха съответните въпроси. «Какво очаквате от министерството?», бе попитан Георгиос Лукос, а неговият отговор бе следният: «Очакваме да вземем това, което ни дължат от миналата година, т. е. 50% от миналогодишния бюджет, плюс два милиона евро възстановен ДДС от минали години, и естествено тазгодишното финансиране». По-конкретно министерството на културата и туризма е одобрило сумата от 3,2 милиона евро като редовен бюджет, а Фестивалът се финансира допълнително и с предвидената сума от казината (която се изчислява на около 300 хиляди евро на месечна база).

Фестивалът през 2012 във всеки случай ще бъде по-евтин от миналогодишния, като художествената му стойност се изчислява на 3,6 милиона евро. По отношение на дълговете на Фестивала от миналата година, бе посочена сумата от 2 милиона евро, които се дължат на доставчици и творци. Бе посочено все пак, че «творците са получили почти всички дължими им суми, а до започването на проявите се очаква да бъдат погасени задълженията и към доставчиците».

И накрая, що се отнася до приходите, от билети през изминалия сезон е получена сумата от 3,7 милиона евро. «Много от тях дойдоха от представления като това на Кевин Спейси в Епидаврос, и на Силви Гилем в Иродио, билетите за които бяха разпродадени. От представленията на Пирея 260 не изкарваме пари. Колкото успешни и да са постановките, с 500 места не може да се получи печалба...», сподели директорът Лукос.

Тазгодишните цени на билетите ще останат на нивата от миналата година, като ще бъдат положени усилия цените да бъдат намалени още.

 

 

Категории: Атински Фестивал античен театър Епидаврос Иродио прояви балет театър
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus