Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атинският Национален археологически музей гостува в Пловдив

30 Декември 2012 / 11:12:13  GRReporter
2548 прочитания

 

Посещаемостта на Националния археологически музей в Атина се е повишила с 71% благодарение на изложбата „Корабокрушението при Андикитира”. Георгиос Какавас, който е директор на музея от миналия август, а от февруари 2012 г. е бил директор на Нумизматическия музей, смята този пост за предизвикателство.  „Това е най-добрият археологически музей в света, с най-търсените изложби, с огромно съкровище от антични предмети от всички разкопки  в Гърция, и резерв, който би могъл да напълни още десет археологически музея” заяви Какавас, подчертавайки приноса на хората, които работят в него. Новият директор обещава да „съживи” една зала на музея за публиката, по начин, който все още не разкрива, но се знае, че идеята е заимствана от практиката на руските музеи.

Една от първите му идеи е участието на Националния археологически музей в програмата Google Art Project. Освен това, на 9 май 2013 г. започва изложбата „Подпечатвайки историята. Съкровища от гръцки музеи и колекции” в Пловдив. С помощта на спонсорите от Alpha Bank, ΙΚΕΑ-България и фирма „Актор” в пловдивския Археологически музей ще бъдат показани главно каменни печати и основните теми на изложбата ще са републиката, мястото на лидера в историята, олимпийските игри, образованието и други общочовешки ценности.

Едно от най-значимите културни събития на годината не само в Гърция- изложбата, посветена на Корабокрушението при Андикитира ще бъде удължена до август 2013 г. заради големия зрителски интерес. Сборникът „Технология на кораба, товара и механизмите”, който съдържа уникална информация за технологиите през античността беше издаден с помощта на Cosmote. Музеят се отваря навън и са предвидени филми на английски език, както и други изяви (музикални, театрални, танцови), които ще се организират в градината му и в залите.

Георгиос Какавас поиска музеят да бъде ограден. Въпросът беше дискутиран и преди няколко години от Централния археологически съвет, но тогава искането беше отхвърлено, защото музеят, градината и площадът се вплитат един в друг, а и защото за една демокрация не е добре, когато музеите се крият зад огради. Директорът на музея иска да увеличи служителите в музея, които днес са 129 човека.

 

Категории: Национален археологически музей Археологически музей в Пловдив изложба Андикитира корабокрушение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus