Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Божествени мозайки в Амфиполи

12 Октомври 2014 / 14:10:11  GRReporter
1453 прочитания

Впечатляващи мозайки на пода на втората камера зад кариатидите откриха археолозите при разкопките на гробницата в Амфиполи.

Както се казва в съобщението на Министерството на културата, продължава постепенното премахване на пръстта от втората камера за кариатидите до подовото покритие, на дълбочина 6 метра под купола. По време на премахването на пръстта е разкрита част от мозайката, която покрива цялата повърхност на камерата, 4,5 м ширина и 3 метра дължина.

Мозайката е направена от малки камъчета в бяло, черно, сиво, червено и жълто. Основната сцена е заобиколена от декоративна рамка с ширина 60 см, която се състои от двоен меандър, четириъгълници и течаща спирала. Фонът на сцената е в сиво-син оттенък.

Централната сцена изобразява движеща се колесница, теглена от два бели коня, карана от брадат мъж с лавров венец на главата си. Пред колесницата е изобразен бог Хермес като водач на душите, който е носи шапка, мантия, крилати сандали и държи кадуцей. Композицията е ориентирана в посока изток - запад.

Сцената се отличава с изключителната си техника в предаването на детайлите както на конете, така и на другите форми, с хармонията на цветовете. Композицията е от времето на построяването на гробницата- последната четвърт на 4 век пр. Хр. Мозайката е повредена в центъра, под формата на кръг с диаметър 80 см. Но много части от повреденото място са открити в пясъчното покритие. През следващите дни археолозите ще се опитат да я възстановят, за да се подреди в рамките на възможното първоначалната сцена.

Мозайката не е разкрита цялостно в източния и западния й край, тъй като още текат разкопките в тази част. В южната част на мозайката между пиедестала на кариатидите е разкрит варовиков праг, покрит с бяла мазилка. В северната част е разкрит мраморният праг на вратата, която води към третата камера, украсен с йонийски елементи в долната си част.

Открити са точно под вратата към третата камера още две частни от мраморната врата.

Категории: гробница Амфиполи археологически разкопки мозайки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus