Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Булчинска мода и носталгия

22 Януари 2014 / 19:01:53  Анастасия Балездрова
2221 прочитания

Рокли с дълги шлейфове, фини дантели, ефирни и по-плътни материи и фолклорни елементи изпълват колекцията от 70 булчински рокли, която се представя в изложбата „Булки. Традиция и мода в Гърция” в новата сграда на музея Бенаки в Атина.

В днешната епоха, когато бракът не е особено популярен сред младите хора леко пожълтелите, но въпреки това много красиви творения връщат продължават да носят със себе си красотата на момента и да са една „декларация за вярност към нуждата на хората да споделят живота си”, както отбеляза директорът на музея Ангелос Деливориас.

Изложбата включва булчински рокли от 19-ти до началото на 21-ви век. Промените в традиционните носии, с които са се омъжвали гръцките булки започват в началото на 20-ти век, когато белият цвят започва да навлиза бавно, но постепенно. Първоначално той се появява под формата на воал, който жените носят над традиционните богато украсени забрадки и кърпи. Тази притурка е един много далечен отзвук на бялата булчинска рокля, която се утвърждава в Европа след сватбата на британската кралица Виктория. Постепенно тя се налага широко и в Гърция, с малките изключения на определени региони, където жените запазват до много късно традиционните си булчински одежди.

Някои от представените рокли са творения на легендарни гръцки модни къщи като Mady Donnet, Georgette, C. Mavropoulos, модна къща Цопанелис, модна къща Цухлос и модна къща Никос – Такис. Други носят финеса и марката на световно известни представители на бранша: Jean Dessès, Mme Grès, Yves Dooms и Etienne Brunel.

Сред експонатите се намират също възстановки на традиционни булчински носии от регионите на Атика и Арголида, традиционния начин на подреждане на чеиза на булките от село Мегара до Атина и дори сватбената рокля на тъщата на днешния министър-председател Андонис Самарас, Тети Папандониу. В началото на изложбата посетителите ще видят двама младоженци от Кипър, чиито рокля и костюм почти не се забелязват от закачените по тях банкноти. Според организаторите този обичай е продължението на по-стария, когато са ръсели младоженците с монети. Не липсват и цветни рокли – двете традиционни са от регионите на Бурса и Аргос, а една цикламена модерна рокля от 1929 била използвана за булчинска в региона на Тракия.

 

По-голямата част от роклите са подарени от техните собственички на Фондацията за фолклор в Пелопонес. „Интересното в случая е, че след като обявихме организирането на изложбата в страницата ни в социалните мрежи започнахме да получаваме и други булчински рокли. Не можахме да ги включим в нея, но решихме в последния ден на изложбата да организираме едно ревю, на което да ги облекат и представят момичетата от Лицея на гъркините”, заяви директорката на фондацията Йоанна Папандониу.

 

Същевременно на страницата на музея Бенаки във Facebook потребители публикуват и много сватбени снимки на своите баби и дядовци и родители. Зад много от тях се крият интересни истории. Например роклята на една булка от Наплио, чиято сватба се състояла по време на Германската окупация била направена от парашут. Роклята на друга пък била изпратена от емигриралия й в Америка брат години преди да се омъжи през 1945, а имената на щастливите и доста модерни младоженци от някои снимки от периода между войните остават неизвестни. От фондацията заявиха, че ще направят всичко възможно, за да успеят да издадат албум с всички тези снимки и коментарите под тях.

 

Разходката сред романтичните рокли, усмихнатите лица и срамежливите погледи на булките от снимките неминуемо припомнят за филма на Панделис Вулгарис. Неговите „Булки” са тъжни, те пътуват към Америка, за да се омъжат за напълно непознати мъже. Някои от тях са малки деца, а други оставят зад себе си не само семейството си, но и своите любими.

На кораба пътува и американският фотограф Норман Харис. Той се влюбва в шивачката Ники, която отива в Ню Йорк, за да се омъжи за Продромос, когото е виждала само на снимка. Норман успява да убеди булките да застанат пред обектива му, облечени в своите рокли. А пламналата между него и Ники любов остава на кораба. Години след брака си тя вижда себе си на корицата на едно списание, в което Норман е публикувал снимките на булките.

Изложбата в музея Бенаки се открива на 23 януари и ще продължи до 6 април. Снимки на роклите можете да разгледате също в нашия фоторепортаж

Категории: Булчински рокли традиция мода изложба музей Бенаки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus