Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Чевръстият Меркурий е владетелят на рационалния ни ум

23 Февруари 2013 / 10:02:03  GRReporter
4776 прочитания

Гали
    Говорната способност при хората възниква в далечните праисторически времена. Според някои сведения появата на реч е възникнала преди около 85 хиляди години. Именно речта е онова нещо, което отличава човека от всички други живи същества на земята. Естествено ние го приемаме за даденост и изобщо не се замисляме какъв дар притежаваме чрез способността си да общуваме. Тази наша способност не се свежда само до това да издаваме някакви звуци. Чрез нея ние предаваме и приемаме мисли, идеи, информация. Човешката мисъл е най-сложният процес, тъй като той е функция на мозъчната кора. Тя е следствие на милиарди вериги от асоциации, които се правят във всяка наносекунда, благодарение на непрекъснатата информация, която получаваме от околния свят чрез сетивата си.
    Днешната статия е на тема как мислим, говорим и общуваме. Нашият ум, както за краткост наричаме познавателната си способност и начинът, по който организираме постъпващата информация от заобикалящия ни свят е най-съвършеният компютър. Той има две основни съставки: едната е така нареченото несъзнавано (инстинктивен и сетивен ум), а другата е така нареченото съзнавано или онова, което оформяме като мисъл и знание (рационален, интелектуален ум). В астрологията Луната и Меркурий са основните елементи, по които правим съждения как е организиран умът на човека. Луната има първична и основна роля, свързана с начина, по който възприемаме емоционално и инстинктивно всяка една ситуация, с която се сблъскваме. Това е нашият инстинктивен и сетивен ум. Меркурий идва на второ място и е свързан с рационалния, интелектуален ум. Задачата на Меркурий е да обработи събраната информация от сетивата, да я оформи като мисъл, знание, идея, и да я вербализира.
    На Луната вече посветих една от предходните теми, сега ще се спра на втората съставка – рационален и интелектуален ум. По принцип точно тази съставка е показател за интелектуалните ни възможности.  Според позицията на Меркурий в индивидуалния хороскоп се извлича информация за следното:
как формираме мисълта си и как правим заключенията си – абстрактно или логически;
каква е речта ни, за какво обичаме да говорим, в какъв стил общуваме;
кои теми от човешкия живот най-силно ни привличат като информация и познание;
как учим и кои науки са ни най-интересни.
    Тази малка и бърза планета е показател още за индивидуалната ни изобретателност и находчивост да използваме по най-ефективния начин информацията, която имаме на разположение. Затова не е изненада, че твърде често Меркурий има много общо с професия, хоби и всякакви други дейности, които извършваме. Там, където проявяваме интерес за знание, е напълно логично да бъде и сферата, с която да свържем работата си.
    По-долу ще ви дам обща информация за позицията на Меркурий в различните зодиакални знаци. Важна е обаче и домовата позиция, тъй като тя посочва сферите, в които е насочен интелектуалният ни интерес. Позицията по знака и аспектите на другите планети към Меркурий ни съобщават как формираме мисълта си, каква е речта ни и стилът, в който я поднасяме, как учим, какви мисли и идеи внасяме и предаваме на другите. А позицията по дом ни съобщава за какво обичаме да говорим, кои са най-интересните теми за нас, какво искаме да изучаваме.
    Меркурий в знак Овен или Първи дом
    Имате бърз, жив и енергичен ум. За вас е характерно логическото и стратегическо мислене. Речта е насечена и по-остра. Когато говорите го правите с много плам и ентусиазъм. Общуването за вас е като водене на битка, затова почти винаги звучите така, сякаш спорите и критикувате. Правите заключения светкавично, решенията вземате без много да му мислите. Общителни сте и много убедителни, тъй като сте находчиви, съобразителни и винаги имате достатъчно добри аргументи.  Търсите всички възможни пътища да изразите мислите и идеите си – и чрез говор, и писмено. Проявявате интерес преди всичко към неща, които са част от личния ви свят и изявата на индивидуалността, Аз-а, тялото. Вниманието ви привлича всичко, в което има нюанс на борба между вас и всички останали, дава ви възможност да водите. Насочвате се към науки, в които има възможност да доказвате лични способности, има елемент на „първия”, на откривателя, на онзи, който прокарва пътища и печели битки.
    Меркурий в знак Телец или Втори дом
    Имате ум с особено висока степен на концентрация. Изобщо не си губите времето в мисли, идеи и разговори, които нямат практическа стойност. За вас е характерна силна неподвижност в начина на мислене – „дебела глава” както биха казали. Не говорите преди да обмислите всяка своя дума. Речта е плавна, гласът често е мелодичен. Заключенията си правите бавно, решенията се вземат след дълъг размисъл. Не обичате спора и го избягвате. Дискусията по същество не ви е особено понятна, тъй като щом сте изградили някакво мнение, получили сте някакво знание, да го обсъждате с другите, за вас е пълна загуба на време. Казвате каквото имате да кажете и с това разговорът за вас е приключил. Проявявате интерес преди всичко към материалната страна на живота и всичко, което е необходимо за поддържането му. Пари и всичко, което може да се купи с тях – това са любимите ви теми за разговор. Често се насочвате към науки, които също са свързани с тях – икономика, банкиране, финанси.
    Меркурий в знак Близнаци или Трети дом

Категории: комуникация общуване Меркурий Гали Астроучилище зодии индивидуален хороскоп планети
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus