Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Цветовете и линиите на Sol LeWitt в Атина

02 Октомври 2011 / 15:10:34  GRReporter
1684 прочитания

 

Музеят “Ираклидон” показва от 1 октомври 2011 до 29 януари 2012, изложба с произведения на американския творец Sol LeWitt. Всички произведения, дарение от самия автор, са част от колекцията на New Britain Museum of American Art. 

Изложбата, която се провежда с подкрепата на Посолството на САЩ в Атина, включва 115 произведения на Sol LeWitt, главно гравюри (като напр. литографии, гравюри върху мед и дъвро), но и първата му картина с маслени бои, както и гваш (вид водна боя), монотипии и фотографии. За произведенията на Sol LeWitt са характерни геометричните фигури и ярките цветове.

Sol LeWitt (1928-2007) е роден в щата Кънектикът, САЩ. Завършил е изящни изкуства в Syracuse University в щата Ню Йорк. След като служи в американската армия по време на войната с Корея, се установява в Ню Йорк, където посещава курсове в School of Visual Arts и работи в библиотеката на Музея за Модерно Изкуство. Става известен към края на 60-те години, благодарение на стенописите и «структурите» си, термин, който той самият използва за произведенията си. Той създава обаче и голям брой произведения с други средства, като напр. чертане, живопис, графика и фотография.

Творчеството на Sol LeWitt първоначално е свързвано с минимализма, но по-късно е свързано с Концептуалното изкуство, като мнозина го смятат за “бащата” на това движение. През 1967 г. написва «Параграфи за Концептуалното изкуство», където заявява, че идеята или концепцията на едно произведение са много по-важни от формата, чрез която творецът прокарва идеята си. Също така се смята, че концептуалното изкуство се споменава за първи път, когато LeWitt пише: «Ще назова вида на изкуството, което създавам, концептуално изкуство».

Както композиторът създава една композиция, която всеки певец изпълнява със собствения си стил, така и Sol LeWitt създава подробни инструкции за създаването на стенописите си, които впоследствие изпълняват други: важна е идеята.

Кубът заема важно място в ранното творчество на LeWitt, а от 1980 г. той започва да използва и кръга и триъгълника. С използването на изометричната проекция придава на двуизмерните си произведения впечатление за триизмерна форма.

Когато умира, в. “New York Times” характеризира LeWitt като “…поддръжник и приятел на всички творци, млади и стари… обратното на това, което прави една известна личност”.  Който го е познавал лично, никога няма да забрави неговата щедрост.

Творчеството на Sol LeWitt представлява тема на множество изложби, както приживе, така и след смъртта му. Негови произведения се намират в множество значими музеи в целия свят, а също така красят обществени сгради и паркове.

1 октомври 2011 - 29 януари 2012

Петък: 13:00-21:00,

Събота-неделя: 11:00-19:00,

Понеделник-четвъртък: затворено

 

Категории: Sol LeWitt изложба Музеят Ираклидон New Britain Museum of American Art
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus