Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Destructive Creation или българският вариант на Banksy

04 Март 2014 / 08:03:49  GRReporter
1875 прочитания

Полина Спартянова
    Някои ги възприемат като вандали, а други като иноватори, но в действителност зависи най-вече от гледната точка. Те са малка група младежи, които наричат себе си „Destructive Creation” (Разрушително създаване) и мотото им е „Да го беше направил ти”. Тяхната творческа намеса в софийската градска среда винаги среща широка обществена реакция, защото обикновено произведенията им са нещо невиждано досега от обикновеното око. Destructive Creation не само облагородяват градската среда чрез своите иновативни решения, но и често използват паметниците и статуите в българския град за платно на своето политическо изкуство.
    Групата от млади творци стана широко известна през 2011, когато един от монументите на паметника на „Съветската армия освободителка на българския народ” в София бе преобразен в различни популярни американски символи под наслова „В крак с времето”. С тази акция Destructive Creation успяха да влязат в световните медии и да повдигнат дебата в българското общество, дали този паметник трябва да бъде премахнат. В последствие уличните художници в София последваха примера на групата за политическо изкуство и паметникът на няколко пъти бе преобразяван - първо в „розово извинение” за нахлуването на български войски в Чехословакия през 1968 и по-рано през тази година в цветовете на украинския флаг в знак на подкрепа към протестиращите на Майдана.
    Сръчните младежи от Destructive Creation подобряват условията в градската среда под прикритието на нощта, защото не намират смисъл в борбата с бюрокрацията. Те изработват пейки, беседки, библиотеки за парковете, работилници за поправка на колела и много други полезни неща за градското население и нощно време ги монтират на подходящите за тази цел места. Самоличността на творците от Destructive Creation все още е загадка за обществото, защото те никога не показват лицата си пред обективите. Казват, че предпочитат да станат известни с това, което правят, а не с лицата си, за да може да бъде оценено стореното от тях, а не самите те. В скромната работилница на Destructive creation се използват евтини подръчни материали, които закупуват със собствени средства и творците никога не търсят финансова помощ от обществото, за което проектират една по-красива градска среда. Наскоро идеята на формацията за разкрасяване на оживени занемарени градски локации в София спечели конкурса "Предизвикай София" и ще има възможност да представи столицата в международния конкурс на фондация Bloomberg - "Mayor’s challenge".
    Въпреки че лицата в Destructive Creation държат на анонимността си, те не остават безгласни личности за проблемите на обществото в България. През изминалата година докато изложбата със студентски картини обикаляше България под егидата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, за да запознае хората с проблематиката на трафика на хора, Destructive Creation предприеха съвсем различен подход към този проблем. Акцията на творците представяше някои от статуите на жени и деца в софийските паркове като подготвени за транспортиране чупливи предмети, върху които бе поставена по една българска и холандска пощенска марка. По този начин вниманието на българското общество бе привлечено към целта на Destructive Creation да акцентира върху една от най-честите асоциации на Западна Европа за България – трафика на българи от техните сънародници.
    По време на протестите през изминалото лято срещу правителството на Пламен Орешарски Destructive Creation изразиха своето социално неудовлетворение като изрисуваха единия от лъвовете пред Съдебната палата в София като клоун и написаха под него „20 години цирк”. С ясното съзнание, че лъвът е символ на България творческата група разкритикува случващото се на най-високите нива в управлението на държавата и стовари вината за своеволието на политиците върху съдебната система. Според творците „Управлението на страната през последните 20 години е пълен цирк, в който ръководните фигури са клоуни.”.
И до ден днешен момчетата от Destructive Creation остават пълна загадка за обществото. На въпроса върху какво работят в момента, те отговориха, че всичките им бъдещи проекти се пазят в тайна и не ги споделят преди да бъдат осъществени на практика. Вероятно в това се крие тайната на успеха на тези креативни граждански активисти, защото техните акции винаги успяват да изненадат (не) приятно гражданите на София и да внесат разнообразие в ежедневието им.

 

Категории: Destructive Creation улично изкуство Паметник на съветската армия Съдебната палата анонимни творци Полина Спартянова
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus