Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Diane von Furstenberg или мисията да бъдеш жена

21 Декември 2009 / 09:12:20  GRReporter
1856 прочитания

Тя е човекът, който не престава да бъде пример за подражание за поколения жени. Застъпник на жената и нейната женственост в съвременността, тя вдъхновява милиони момичета по цял свят да бъдат себе си, да вярват в себе си и да се уважават. Diane von Furstenberg- авторката на направилите фурор по цял свят рокли от жарсе приема живота си като мисия.
    Родена е на 31 Декември 1946г. в Брюксел в средно заможно еврейско семейство от баща емигрант с руски произход и майка с гръцки произход.
Парадоксално, образованието й съвсем не я свързва с модата. Тя завършва икономика в университета в Швейцария, а по време на следването си, на 18 годишна възраст се запознава с първата любов на живота си – Prince Egon of Furstenberg.  Двамата се женят, но бракът трае само три години. От него проектантката има две деца – Prince Alexander von Furstenberg и Princess Tatiana. През 2001г. тя се омъжва втори път за американския медиен магнат Бари Дилър. В момента е баба на трима внуци.
    Diane von Furstenberg започва да проектира дамска конфекция през 1970г.
Както самата тя казва като млада не е знаела точно какво иска да прави, но е знаела каква иска да бъде - независима жена, и модата й помага това да стане. От самото начало  проектантката залага на диалога с другите жени. Диалог, чийто посредник е именно модата. Тя мечтае да проектира дрехи за други жени, за да може да им помогне да бъдат такива каквито искат да бъдат. Да им вдъхне вяра и сигурност.
    Този диалог изграждан грижливо с години дава своя плод -колекциите й стават вдъхновение за милиони жени по света…Мотото “Feel like a woman, wear a dress” се оказва много успешно и успява да даде сила на много жени. Продадени са милиони рокли по цял свят. Славата и известността си Furstenberg използва като шанс за глас: „Когато успехът дава глас, човек поема и отговорността как да го използва”.
    Тя е член на организацията Vital Voices, помагаща на силно нуждаещите се от подкрепа жени лидери в различни области по цял свят и едновременно  президент на Съюза на американските проектанти (CFDA). Неотдавна Furstenberg гостува в Атина, където представи колекцията си Cruise/Pre-Spring 2010 със заглавие Her Name is Rio - една колекцията вдъхновена от пътуванията на проектантката до Бразилия. По време на посещението си в Атина тя получи специална награда от Съюза на Гръцките Проектанти. (В Атина проектантката има два магазина - в Кифися и в Колонаки).
    За трудните времена, в които живеем Furstenberg смята, че са резултат от презапасяване на човечеството и използването на прекалено много стоки и продукти, повечето от тях съвсем ненужни на човека. Както тя казва обаче кризата няма връзка с модата, тъй като модата е това, което хората носят и вършат и дори и да не се продава нищо модата пак ще съществува.

Категории: Diane von Furstenberg модаДвет музи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus