Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Древногръцки компютър продължава да изумява учените

04 Август 2014 / 08:08:21  Иван Петков
4311 прочитания

Какво свързва древна Гърция, астрономията и компютрите? Това е едно устройство, което повече от век вълнува научната общност. Събрало е свои страстни изследователи, групи в интернет, инженери, математици, астрономи, дори любители на теориите за извънземен контакт и влияние на разумни раси от други планети, които са повлияли в миналото на развитието на човечеството. Това е механизмът от Антикитера. Вече сме ви информирали за този механизъм и можете да разгледате нашият фоторепортаж с най-интересните предмети, открити на потъналия кораб, на който е открит. Нови изследвания разбуниха отново духовете и е ред за по-детайлно представяне на информацията около този уникален древен "компютър".

Ето как изглежда оригиналният механизъм

            Всичко започва със съмнение.

            Механизмът е открит край остров Антикитера, откъдето идва и името му. Открит е в самото начало на миналия век, през 1900 година, от гмуркачи за водни гъби, и първоначално не е бил сред най-забележителните открития. Две години след откриването, Валериос Стаис, археолог от Националния археологически музей в Атина, изказва тезата, че събраните 82 парчета бронз и около 32 колела са част от цялостен сложен механизъм. След като през 1955 английският историк Дерек де Сола Прайс насочва вниманието отново към механизма, първата реакция на научната общност е съмнението в неговата датировка. До този момент се знае, че първите подобни механизми започват да се конструират едва през 14 век. След двойно рентгеново заснемане през 1959 и 1971 скептицизмът се засилва, тъй като се установява, че използваните в механизма зъбчати колела са открити едва през 16-ти век, а създаването на подобни компактни механизми е от 17-ти век.

Дерек де Сола Прайс

            Изказани са хипотези, че механизмът случайно е паднал сред древните разкопки и по този начин е бил допълнително добавен към античните предмети. Последното за момента рентгеново изследване се извършва в Атина през 2005 със специално конструиран за целта томограф, който е докаран от Великобритания. Мощният триизмерен уред показва надписи в лошо състояние, някои от които едва 1/10 от милиметъра. Със съвременната техника и чрез наслагване на множество отделни фрагменти от сканирането, учените успяват да възстановят части от надписите върху уреда. Успешно са разшифровани над 2000 знаци, което започва да хвърля нова светлина върху предназначението на древния компютър. Откритията потвърждават, че механизмът е използван за изчисляване на движението на познатите на древните гърци небесни тела - земята, луната, слънцето и 5-те най-близки до нас планети. Устройството представлява точен астрономически календар. Янис Бацакис, един от съавторите на изследването споделя, че подобен механизъм се е ползвал за изчисление Олимпийските и други игри в древна Гърция.

            Древните хора са притежавали развит интелект.  

            В съзнанието ни битува идеята, че развитието на човечеството следва някаква възходяща линия, в това число и в техническо отношение. Смятаме, че щом древните хора са имали различни от нашите виждания, вярвания и мироглед, то те са били на по-примитивно ниво. Открития като механизма от Антикитера ни показват, че античните учени по нищо не са отстъпвали на своите съвременни колеги и гениалните умове на човечеството винаги са изпреварвали епохата, в която живеят, за да дадат силен тласък на науката и прогресът на човешкото общество. Може би е време да приемем, че те не са били примитивни, а интелигентни и са притежавали повече знания и умения, отколкото сме склонни да им признаем.

            Астрология и астрономия.

            Днес, мнозина от нас гледат с насмешка на астрологията и смятат астрономията за истинската наука. В нашата рубрика "Астроучилище" се опитваме да ви покажем, че двете науки са страните на една и съща монета.

            За древните астрономи не е имало такова разграничение. Те са ползвали цял набор от природни науки, за да опишат явленията, които влияят и определят природния и човешки ритъм на съществуване. Можем да разгледаме механизма от Антикитера не само като чудо на техническата мисъл, но и като исторически артефакт, който показва определени влияния и връзки в древния свят. Някои учени смятат, че механизмът ясно показва връзката между вавилонската и древногръцката астрономически школи, като древногръцката е взаимствала и развила много от знанията на своята предвественичка.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus