Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Древногръцките митове в танците на Марта Греъм

03 Юли 2014 / 16:07:45  GRReporter
1341 прочитания

След няколко дни в Атина ще се състои дългоочакваната световна премиера на продължителите на танцовото наследство на Марта Греъм – Martha Graham Dance Company. Те ще представят постановката “Celebrating the Greek connection” в театър Иродио на 12 юли.

Балетната трупа се завръща в Гърция за кратко турне, което ще припомни на публиката основните източници на вдъхновение на легендарната танцьорка и хореограф, променила съвременните танци със своя експресионистичен и интензивен танцов израз – противовес на класическия балет.

Клитемнистра, Агаменон, Язон, Пинелопи, Одисей са само част от героите на древногръцките митове, заели централно място в изследователската работа на Греъм. Така атинската публика ще има възможността да гледа прочутата хореография „Errand”, която е изпълнявала самата Марта Греъм заедно с Марк Райдър на премиерата на постановката в Ню Йорк през 1947.

Арт-критиците от онова време възхвалили тази основана на мита за Тезей танцова постановка, в която демонът на страха се крие в личния лабиринт на всеки от нас. Програмата включва също новата хореография „Echo” на Андонис Фониадакис – поръчка на Martha Graham Dance Company към един признат и в Холивуд артист.

Показателен е фактът, че Фониадакис е бил избран да осъществи кинезиологията на образите в блокбастъра „Ной” на режисьора Дарън Аронофски. Вечерта ще завърши с хореографията „Panorama” – едно от най-значимите произведения на Марта Греъм, създадено по времето на възхода на фашизма, което ще бъде изпълнено от студентите в гръцкото Държавно училище за оркестрово изкуство.

Гръцкото турне на представлението “Celebrating the Greek connection” ще завърши в театър Иродио след представления в Навплио (5 юли), Солун (7 и 8 юли) и Итака (10 юли). Билети за представлението в Атина могат да бъдат закупени от касите на Атинския фестивал (www.greekfestival.gr). 

Категории: Танц Марта Греъм Martha Graham Dance Company театър Иродио Атина турне
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus