Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Духът на Фелини възкръсва за десет дни в Атина

29 Октомври 2013 / 18:10:44  GRReporter
1433 прочитания

20 години след смъртта на легендарния филмов режисьор Федерико Фелини, италианският образователен институт в Атина и фондация "Михалис Какоянис” отдават почит на големия майстор на киното и организират серия от прояви, свързани с неговото творчество. Посвещението включва ретроспектива с някои от най-известните филми на Фелини,  фотографска изложба и излъчване на документални филми.

Проявите се провеждат със съдействието на министерството на външните работи на Италия. Културната асоциация Cinemazero (Pordenone) и италианските филмови студия Cinecittà Luce.

Ще бъдат излъчени няколко от най-важните филми на Фелини: „Долче вита”, „Вителони”, „Белият шейх”, „Рим”, „Джинджър и Фред”, „Клоуните” и „Джулиета на духовете” и „Изкушението на доктор Антонио”. Филмът носи спомена за режисьора, който вдъхновен от своя вътрешен глас, е създал един нов начин за представяне на реалността, като същевременно е дал живот на едно поетично, фантастично и приказно кино.

Филмовата ретроспектива ще се проведе във фондация „Михалис Какоянис” от 18 до 24 ноември. Откриването ще се състои на 18 ноември с участието на филмовия критик и журналист Янис Зумбулакис и съучредителя на Културната асоциация Cinemazero Андреа Крозоли.

От 13 до 24 ноември, отново във фондация „Михалис Какоянис” ще се проведе фотоизложба със заглавие „8 1/2 : пътуването на Фелини”. Обективът на фотографа-журналист Гидеон Бакман представя режисьора по време на работа на филмовото плато и зад кинокамерите.

Атинската версия на фотоизложбата включва 96 снимки, които Бакман е заснел на платото на филма „8 ½” на Федерико Фелини. Снимковият материал е предоставен от фотографския архив на Cinemazero Images.

В продължение на 40 години Гидеон Бакман е следвал от близо и интервюирал големия режисьор, както по време на снимки, така и в срещите им и е записал продължителните им дискусии. В допълнение ще бъдат представени интервюта с членове на семейството, приятели и колеги на Фелини.

В дните на фотоизложбата (13 – 24 ноември) ще бъде прожектиран и документалният филм „L’ultima sequenza” на режисьора Марио Сести. Той пресъздава един от двата финала на филма „8 ½”, които е заснел Фелини. Действието се развива в луксозен вагон-ресторант, където се събират всички участници във филма. За края на филма си обаче Фелини е заменил този кадър с танц в кръг.

„L’ultima sequenza” е реализиран с помощта на хората, които са присъствали на осъществяването му от великия режисьор и са имали щастието да го видят на екрана. От онзи мистериозен кадър са останали само снимките на Бакман и записите му от разговора му с Фелини на италиански и английски език, които не са били използвани никога досега. 

Категории: Кино Федерико Фелини филмова ретроспектива фотографска изложба фондация Михалис Какоянис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus