Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

„Двете лица на януари” през лятото в Атина

10 Юни 2014 / 17:06:56  GRReporter
1929 прочитания

За четвърта поредна година кинофестивалът Athens Open Air Film Festival ще превърне площади, паркове, музеи и театри в непринудени кина с безплатен вход. От 16 юни до 17 септември, когато ще започне кинофестивалът „Нощи на премиера”, мобилният летен кинофестивал ще прекоси Атина от край до край и ще разнообрази градския пейзаж с прожекциите си.

Програмата включва 20 филма, които ще бъдат представени на десетки места в града. Някои от тях са: пешеходната улица Дионисиу Ареопагиту в подножието на Акропола, гористият парк в Петралона, паркът на Акадимия Платонос, площад Авди, площад Месолонгиу, Нумизматичният музей, Византийският музей, театърът „Рематия” в Халандри и гористият парк в Неа Смирни.

Във фестивала участват и историческите летни кина в Атина като „Cine Тисио”, „Cine Псири”, „Cine Елинис”, „Дексамени” и „Лаис” (лятното кино на Националната филмотека).

Програмата ще открие заснетият в Атина и Крит трилър „Двете лица на януари”. В него зрителите ще могат да видят как е изглеждала Атина през 60-те години на 20-ти век. Историята е следната: През 1962 американецът Честър Макфарланд и съпругата му Колет се намират на обиколка в Гърция и посещават Акропола. Там те се срещат с екскурзовода Райдъл, който работи като екскурзовод,, но същевременно мами своите клиенти – туристите. Макфарланд го канят на вечеря и Райдъл, привлечен от богатството и красотата на двойката приема поканата им. По време на посещението му в хотела на двойката Честър го притиска да му помогне да преместят тялото на един човек в безсъзнание. Райдъл помага, но с това бива въвлечен в поредица от събития. Същевременно той е привлечен от Колет и с това рискува да предизвика гнева на Честър.

Във филма участват Кирстен Данст, Биго Мортенсен и Оскар Айзък. Филмът е създаден по едноименния роман на Патриша Хайсмит – авторка и на „Талантливият мистър Рипли”.  Тя се вдъхновила и написала книгата след посещението си в Гърция през 1964.

Фестивалната програма включва също представителни филми на съвременното гръцко кино: „Акропол” на Панделис Вулгарис, „Жените нека чакат” на Ставрос Циолис, „Задната врата” на Георгиос Цемберопулос, „Евтини цигари” на Ренос Хараламбидис, документалните филми „Парвас” на Герасимос Ригас и „Летните кина в Атина” на Магдалини Ремунду, както и класическият филм на Никос Кундурос „Вълшебен град”.

Почитателите на киното ще могат също да гледат някои от най-добрите примери на класическото и модерното американско кино като „Внезапно, миналото лято” („Suddenly, Last Summer”), „Китайски квартал” („Chinatown”), „Ах, този джаз” („All That Jazz”), „Магьосникът” на Уилям Фредкин („Sorcerer”), „Бойците” на Уолтър Хил („The Warriors”), „Завръщане у дома” („Being There”), „Престъпления и прегрешения” („Crimes and Misdemeanors”) и „Да постъпиш правилно” („Do the Right Thing”).

Освен това, на 14 юли фестивалът ще участва в честването на националния празник на Франция с прожекцията на филма „Позната песен” (“On connait la chanson”) на известния френски режисьор Ален Рене, който почина през март тази година.

Ще има прожекции на неми филми, които ще бъдат озвучени с музика на живо. Гръцкият артист Felizol ще се заеме с изпълнението на саундтрака на два от филмите на майстора на експерименталното кино Кенет Ангър – „Scorpio Rising” и “Lucifer Rising”.

За трета година Athens Open Air Film Festival си сътрудничи с Гръцкия център за кинематография и участва в продукцията на пет късометражни филма.

Входът за всички прожекции е свободен. Те се организират и с любезното съдействие на Гръцката национална туристическа организация ЕОТ.

Категории: Кино Athens Open Air Film Festival лятно кино Двете лица на януари Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus