Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

„Една година до края на света”

02 Декември 2011 / 20:12:27  Виктория Миндова
2001 прочитания

„Една година до края на света” е името на изложбата на атинските графити художници PIGS, които пренесоха духа на уличната художествена култура върху стените на арт центъра Stigma Lab. Откриването на изложбата бе на първи декември и ще тече до края на 2011. В нея са изложени творби на 15 творци, които са от различна среда и професия (корпоративни служители, тату артисти, студенти, музиканти и т.н.), които имат една и съща страст към уличната култура и графитите. В обръщението си младите творци заявиха: „Сега нямаме друга възможност. Не можем да кажем „може би”, „възможно е”, „изглежда много вероятно..” Трябва да го приемем. Това е факт. Това е краят на света. Денят на страшния съд започва”.  

„Всичко, което се вижда тук е обединено от идеята, че ние всички вече нямаме повече отделено време нито на земята, нито някъде другаде. Ако маите се окажат прави, какво ще направиш, преди да бъдеш пометен от нищото”, коментира член на PIGS в деня на откриването на изложбата. Под мрачната сянка на абсолютния край младите творци разкриват своята версия за света около тях. Колко лесно е да разбиеш предразсъдъците, когато няма какво да губиш? Коя религия ще те спаси от самия себе си? Да не би да е дошъл Денят на страшния съд, а аз дори не съм разбрал?

Изложбата е приютена от Stigma Exhibition Streetart Laboratory & Workshop. Това е експериментално пространство, което хората могат да се събират, да общуват, да обменят идеи, да създават. Stigma Lab участват във фестивали, изложби, води свободни часове по изкуство за тези, които искат да научат как да изразя това, което  чувстват чрез живопис. Идеята за проекта започва още през 2000 година, когато се оформя кръга от хора с общи интереси, които намират творчески израз на себе си чрез уличното изкуство. Деца със скейтбордове и спрейове в ръка, които не драскат завранкулки по училищните стени, а създават произведения на изкуството достъпни за всички, които минават по отсрещния тротоар.

„Всички сме обединени от съща нужда от изразяване чрез изкуство, което пряко произтича от улиците, в който живеем; изкуство, което избликва директно от нашия опит, а не от стерилизирани среди и амбиции за върхове”, казва член на Stigma Lab, който предпочита да остане анонимен. Той допълва, че самото пространство е създадено, за да приютява желанието за себеизразяване в ерата на манипулациите и разрухата. „Ние искаме да дадем възможност на нови таланти, които досега са стояли на тъмно да се изявят и да не оставим да станат жертва на галерийната „звездна система”. Също така, се опитваме да отдаваме заслуженото и на творците, които с години ни подпомагат в нашите начинания”.

Членът на артистичното движение определи графити-групата PIGS, като част от великото наследство на атинския ъндърграунд и подчерта, че за тях е чест да изложат на закрито творбите на тези артисти. Накрая завърши шеговито: „Просто обичаме прасета!!!”

Адрес: Stigma Lab, ул. „Андреа Метакса”№4, Екзархия, Атина.

Изложбата продължава до края на 2011 и работните часове са от 12 на обяд до 21 часа.

Категории: Изобразително изкуство графити изложба края на света
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus