Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Експерименти на Пикасо върху линолеум в атинска галерия

28 Декември 2009 / 13:12:35  GRReporter
2700 прочитания

Може и да не се приземят свръхценни платна с подписа на художника, който тласна в нови насоки изкуството на 20 век, но пък в Атина пристигат негови гравюри върху линолеум, на които любителите на изкуството ще могат да се възхитят в енигматичната галерия „Гагозян”, която се намира на партера на кооперация на ул. Мерлин и отваря единствено след предварително уговорено посещение.

Историята на творбите, които ще видим в Атина е следната: Пикасо никога не преставал да експериментира с различните техники на гравюрата, между които литография, гравюра върху метал и монотипия, разказва вестник "Та неа". Но в края на ‘50-те години на миналия век той живеел в продължение на дълги периоди от време в Южна Франция и заради голямото разстояние до Париж му било много трудно да се разбира с неговите сътрудници печатари, които се намирали във френската столица. Това станало единствено повод за още експерименти.

Така Пикасо започнал да се занимава с гравюра върху линолеум като издълбавал с нож, скалпел или длето скица върху повърхността на линолеума. Първата му такава гравюра е «Τoros en Vallauris» (1954), която е с обикновена черно-бяла отпечатка, но от 1959 г. се вижда, че той вече е майстор в работата с тази техника. Но това бързо го отеглчило, защото този традиционен метод му отнемал много време и той решил да го опрости като започнал да използва една и съща повърхност от линолеум за всеки цвят. Чрез този новооткрит метод за три години Пикасо успява да създаде над 100 гравюри.

Темите, които изобразява са вдъхновени от неговата муза и съпруга Жаклин Рок, портерти на велики майстори от миналото, както и една серия в чест на Ел Греко. Той запазва началната композиция на автопортрета на Ел Греко, но подчертава по различен начин характеристиките на лицето и на дрехите му, за да проличи намесата му в творбата.

Любопитно

Пикасо е фамилното име на майката на художника

Неговият баща също бил художник, а самият той се записал в школа по изящни изкуства на 13 годишна възраст, докато в нея учели младежи на 20 годишна възраст.

Пикасо умира на 92-годишна възраст и оставя 1 900 картини, 3 200 керамични произведения, 7 000 скици, 1 200 скулптори, 30 000 гравюри.

Заедно с Жорж Брак поставят началото на кубизма, който е първият „-изъм” в модерното изкуство.

ΙΝFΟ

Галерия „Гагозян” (ул. Мерлин 3) от 8 януари до 10 април

Инфо на тел.: 210 36 40 215

Категории: Изобразително изкуство Пикасо изложба гравюри
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus