Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Елементи на хороскопа. Що е това Асцендент и какъв смисъл носи.

05 Юли 2010 / 10:07:06  GRReporter
18190 прочитания

Автор: Гали

Дотук в статиите си споменах за някои от основните елементи в един хороскоп – зодиак, Слънце, Луна и лунни възли. В тази статия ще дам пояснение що е то Асцендент (Ascendant), Медиум Цели (Medium Coeli, Среда на небето, най-висока точка) и домове в хороскопа.

Годишният цикъл на Слънцето, както вече споменах в предна статия, се дели на четири - две равноденствия и две слънцестоения. Тези четири точки в годишния цикъл са „гръбнака” на зодиака – това са зодиакалните знаци овен, рак, везни и козирог. Наричат се кардинални знаци именно поради главното значение, което носят в слънчевия цикъл.

Пренесено в дневен цикъл на Слънцето имаме отново четири фундаментални точки:

• Изгрев на Слънцето / залез на Слънцето

• Най-висока точка на Слънцето, когато грее с максимална сила (обед) / най-ниска точка (полунощ)

Има корелация между тези два цикъла:

Пролетно равноденствие – изгрев

Лятно слънцестоене – най-висока точка на Слънцето

Есенно равноденствие – залез

Зимно слънцестоене – най-ниска точка

При построяването на хороскопа, еклиптиката се разделя още на 12 части, наречени домове. Имаме 12 зодиакални знака, които изгряват на изток приблизително на всеки два часа. И така за едно денонощие всички знаци се придвижват около земята, тъй като за нас земята е неподвижна.

Ако застанем с лице обърнато на юг (стъпили на земята) и протегнем ръце встрани, то лявата ни ръка ще сочи изтока. Ако бихме могли да направим това в деня и часа на раждането ни, то лявата ни ръка ще посочва възходящия зодиакален знак, знакът, който попада на източния хоризонт. В астрологията този знак се нарича Асцендент. Съответно дясната ни ръка ще сочи противоположния знак, в който е залезът на Слънцето и се нарича Десцендент (Descendant).

Най-високата точка (над главата ни) е точката наречена среда на небето или Медиум Цели. Това е точката, в която застава Слънцето по обед и има максимално излъчване. Противоположната точка, която е под краката ни, е точката, в която застава Слънцето в полунощ. Тя се нарича дъно на небето или Имум Цели (Imum Coeli). Всичко това се изчислява за съответното географско място и час на раждане. И тези основни позиции са много удобни, когато искаме да проверим за секунди дали даден хороскоп е правилно изчислен.

Например за умерените географски ширини, ако раждането е сутрин около изгрева на Слънцето, то Асцендентът ще попада в същия знак, в който е и Слънцето – знак рак [1].

[1]

Ако раждането е по обед, то Асцендентът ще попада приблизително на 4 знака отстояние от слънчевия знак в посока обратна на часовника – знак везни [2]

[2]

Ако раждането е по залез Слънце, то Асцендентът ще е в противоположния знак на слънчевия – знак козирог [3]

[3]

И съответно при раждане в полунощ Асцендентът ще е в знака, стоящ приблизително на около 4 знака от Слънцето в посока по часовника – знак овен [4]

[4]

Четирите области, които са маркирани със символите – Asc/Dsc, MC/IC – се наричат главни оси в хороскопа, ъгли в хороскопа. Това е кръста в хороскопа, който е жизнеполагащ. Не е случайна мъдростта, че всеки човек си носи „кръста”.

Асцендентът дефинира „Кой съм аз, когато съм в контакт с другите? Какво е първото впечатление, което оставям у хората? Какъв е външният облик на поведението ми в обществото? Как откликвам и реагирам, за какъв се представям?”. Всички около нас ни виждат през филтъра на Асцендента ни при пръв контакт с нас.

Съответно Десцендентът дефинира стереотипите и очакванията, свързани с всички хора, с които общува. Често в западната астрология се споменава, че Асцендентът, това е истинското Аз на човека. Но дали е така? Оста Асц/Дсц съвсем очевидно е ос на контакта ни с другите, дефинира как се отнасяме към онова, което другите правят, говорят и как реагират към нас.

Когато човек не се опитва да се съобрази с мнението и постъпките на другите, а се замисля за нещата, които иска самият той в живота си, защо се е родил, остава напълно сам със себе си, то тази ос на контакта Асц/Дсц по никакъв начин не играе роля.

Тук се намесва другата ос в хороскопа - MC/IC. IC е точката символизираща нашите корени във всеки смисъл. Дори ако продължим символиката на астрономическия факт, че тя стои под краката ни, стигаме до нашия „корен”. IC показва нашата вътрешна опора, фундамента, върху който строим живота си. Показва скритите ни цели и мотиви, подсъзнателната мотивация. Съответно противоположната точка – МС дефинира накъде сме се устремили в живота, това е най-високото място в хороскопа.

От друга страна МС е функция на часа и минутата на раждане. Във всички места, които са разположени на един и същ географски меридиан, МС ще бъде еднакъв. Докато Асцендентът, който е функция на географската ширина, ще бъде различен за различните географски ширини.

Следователно Асц/Дсц е по-скоро физическата ос в хороскопа. По нея се анализират средата на човека, физически дадености, външните обстоятелства, партньорите, другите хора.

Оста MC/IC е психологическата ос в хороскопа. Знакът на МС (заедно с лунния знак) дава точна дефиниция що се отнася до това, какъв е човекът сам по себе си, субективното му усещане за нещата. Случвало се е на всеки да си казва за някого:

„Той остави у мен съвсем друго впечатление, когато се запознахме. Говорихме, той каза това и това, държа се така и така.

Категории: Актуално хороскоп зодиак
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus