Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

"Емигранти и съседи" - два документални филма с дебат

29 Април 2014 / 10:04:42  GRReporter
1392 прочитания

GRReporter.info и Центърът за култура и дебат "Червената къща-Андрей Николов" представиха два филма на Мария Спасова, "Политемигранти" и "Училище по родолюбие".  Събитието събра журналисти, социолози, представители на НПО сектора  и експерти в областта на образованието, приятели на GRReporter и любознателни зрители, почитатели на документалното кино.

"Политемиганти" вече беше представен на българската публика, но повторната му прожекция отново събра част от наследниците на гръцките политемигранти. Продукцията отразява събития от средата на миналия век, но постави актуални въпроси относно зачестилите прояви на враждебност и в България, и в Гърция, към бежанци от Сирия, Близкия Изток, Африка, Азия.

В "Училище по родолюбие" се представят проблемите, предизвикателствата и ентусиазмът на учителите и учениците в българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Атина. Филмът  показва общи за всички неделни български училища по света проблеми и послужи за основа на последвалата дискусия, свързана със запазването на българската идентичност сред емигрантската общност.

Посредством видео конферентен разговор, в дискусията се включиха и активно участваха Елица Ценова, журналист от Блога на българите в Австрия и Димитър Иванов от Цютих Координатор на инициативните комитети за изработване на стратегия за българската диаспора. Отношение по въпросите на образованието взеха председателят на Асоциацията на учителите по български език и литература Мариана Бакърджиева и председателят на фестивалът на българското образование Юрий Анджекарски.

В хода на дискусията беше поставен и въпросът за двойния аршин, който прилагаме към идентични ситуации: от една страна желаем българите в чужбина да запазят своята идентичност възможно най-дълго, а от имигрантите в България изискваме възможно най-бърза интеграция в обществото ни. Този проблем разпали дискусията и предизвика излагане на всякакви гледни точки, мнения и становища. Един от изводите от дискусията беше, че реалистичните очаквания към емигрантските и имигрантски групи е да имат хибридна идентичност, която да им позволи да се интегрират успешно в обществата, в които живеят, но и да запазят част от своята култура и най-вече родова памет. Друг от изводите беше, че децата вече притежават подобна хибридна идентичност, защото те свободно общуват в интернет и се ползват от техническите и културни достижения на съвременния свят. Паралелно с това се провеждат и множество програми за обмен. Не са редки случаите, в които децата продължават своето образование в друга държава.

Документалното кино е призвано да представя процеси и да задава въпроси, които да провокират обществен дебат. Културата на дебата, на изслушването на чуждото мнение и на излагането на доводи в рамките на цивилизования спор и общуване са все неща, които трябва да бъдат възпитавани в нашата част на Европа. Радваме се, че допринасяме за този процес, който свързваме с мисията на нашия сайт - да подобрим общуването между хората от България и Гърция, както и да представяме проблемите свързани с българската общност в нашата южна съседка

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus