Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Фалитът в карикатури – както тогава, така и сега

04 Юли 2012 / 19:07:48  Виктория Миндова
2560 прочитания

От обявяването на независимостта през 1829 година, Гърция фалира поне четири пъти. Тегобите на икономическата криза не са непознати на народа й, но измамното благоденствие, в което страната потъна в последните три десетилетия направи сегашната икономическа криза особено тежка за модерните средиземноморци. Въпреки това, студенти в специалността “Медия, комуникации и култура” в университета Падио са намерили начин да свържат миналото с настоящето и да потърсят хумористичната страна на драматичните развития, които мъчат днес Гърция, както и през 19 век. Те са инициаторите и организаторите на изложба, която поглежда от комичната страна на съвременниците на всички по-големи икономически кризи преминали през страната с погледа на карикатуриста. За идеята зад изложбата говори студентката Олга Азилазян.

Как дойде идеята за конкретна тема на експозицията?

Организираме изложбата “Карикатури – както тогава, така и сега” в образователната ни програма за тази година. Идеята за изложбата е на професор Андромахи Гази и е вдъхновена от трудната ситуация, в която Гърция се намира днес. Тя разглежда политическите карикатури по време на икономическата криза от 19 век до днес.

Изложбата съдържа карикатури от 3+1 фалита на Гърция. Кое е посланието, което искате да изпратите с изложените експонати?

Студентите, както останалите граждани са свидетели на социално-политическите трусове, които Гърция преминава в последно време.  Искаме да представим с чувство на хумор своите лични притеснения относно съвременната гръцка реалност, чрез откриването на аналогии с миналото. Важен факт за изложбата, който трябва да знаете е, че студентите направихме сами проучване на старите гръцки фалити. Установихме, че в миналото страната е имала същите проблеми и са били допуснати подобни грешки, както днес – външен дълг, безработица и други подобни проблеми. Затова смятаме, че изложбата е класическа в смисъл, че е отвъд времето, в което произведенията са създадени. По време на проучванията вниманието ни беше особено привлечено от политическите карикатури към репортажите, които показват как изкуството е намерило своя израз в този тип журналистика.

Кой ви помогна да търсите на правилните места и да откриете конкретните обекти - картини, вестници и карикатури?

Професор Андромахи Гази ни помогна да намерим “елементите” на изложбата. Разпределихме се на малки групи и се разпръснахме по библиотеки и други места, за да търсим картини, изображения и други експонати, които отговарят на темата. Този процес ни помогна да съберем всички възможни източници, които можеха да са ни от полза. Сега се опитваме да създадем шум около проекта ни, базари и понякога концерти, за да можем да финансираме различни инициативи. Смятаме за голям успех, че вниманието, което привлече изложбата е много по-голямо от очакваното.

Категории: Изобразително изкуство култура карикатури Гърция фалити 19 век
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus