Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Фестивалът „Картини от 21-и век”

04 Март 2012 / 18:03:54  GRReporter
2774 прочитания

Ако съдим по количеството документални филми гръцко производство, които ще бъдат прожектирани по време на Фестивала за документални филми „Картини от 21-и век” в Солун, единственото нещо, което човек може да каже със сигурност е, че в Гърция документалният филм няма никакви проблеми.

Нека видимо обаче какво очаква зрителя в Солун.

Криза и околна среда

Заедно с едно посвещение на гръцкия емигрант Ангелос Амбазоглу, тазгодишното издание на фестивала реализира две прожекции на документални филми, които показват скритите лица на града и разказват за вълнуващи личности. Едната прожекция «Срещи със забележителни хора» на режисьора Менелаос Караманьолис, поставя акцента върху хора, които са различни, а документалната поредица «Docville», описва без коментар живота в гръцките градове днес.

Гръцката криза и нейните параметри занимават Никос Кацаунис и Нина Мария Пасхалиду във филма  «Krisis», Георгиос Панделеакис във филма «155 SOLD», Христос Георгиу във филма «Децата на бунтовете», Серафим Дусиас във филма «Гърция, в затруднено положение съм», и Стелиос Кулоглу във филма «Олигархия», където обаче се изследва зараждането и развитието на световната криза.

Проблемът с опазването на околната среда се е превърнал в спешен призив за действие във филмите, търсещи връзката на човека с природата, «Toxic Crisis» на Омирос Евангелинос, «Отчуждаване» на Манос Пападакис и «Остров Гавдос. Там на юг» на Анди Даундаки (остров Гавдос е най-южната точка на Гърция). Същевременно традиции, заплашени от изчезване, са описани във филмите «Каменни дувари. Нашата опора в Егейско море» на Амалия Зепу и Лидия Кара, и «Екологични дневници – мълчанието на рибите» на Харис Рафтоянис, а Янис Мисуридис в «Екологични дневници – Месо, войната на вилиците» повдига въпроси, свързани с храненето на човека и екологичното равновесие.

Историческа и политическа памет

Колективната памет издирват документалните филми «Извън историята» на Фофо Терзиду, «Палатът на Ексархопулос» на Христос Калицис и «Островът, който делим» на Данаи Стилиану. Исторически връзки и политически важни етапи се изследват във филмите «25-ият меридиан» на Хриса Дзелепи и Таня Хадзигеоргиу, «Момичетата на дъжда» на Алида Димитриу (който вече е прожектиран в киносалоните), «Свидетелства за въстания» на Манолис Димелас, «The King’s Garden [Царската градина]» на Фиви Фрониста и «Замръзналото време» на Илиас Йосифидис.

Емиграцията и гърците зад граница са обект на историите във филмите «В очакване на Роза» на Никос Теодосиу, «Между» на Георгия Саламбаси и «Турски критяни в Халикарнас» на Костас Дандинакис. И накрая, документалният филм «Първият компютър в света: Вълнуващата история на древния механизъм от Антикитера» на Майк Бекъм, разкрива един «шифър на Леонардо да Винчи», създаден в древна Гърция.

Вълнуващи емигрантски истории се разказват във филмите «Еврос, другият бряг» (Еврос е гръцкото име на река Марица) на Хронис Пехливанидис, «Нур-навсякъде има светлина» на Никос Сулис, «Утре щеше да е един нов ден» на Стефанос Монделос,  «В очакване на варварите» на Костас Стаматопулос и «Отсрещният бряг» на Мортеза Дзафари.

Градският пейзаж и човекът

Връзката на човека с градския пейзаж се разглежда във филмите «Микрополиси - Екали: Стената» на Янис Гайтанидис, «Perah Istar» на Елисавет Лалудаки и Масима Пицокаро, «Микрополиси – Олимпийското градче: Οградата» на Персефони Милиу,  «Микрополиси – Палио Фалиро: Прозорецът» на Тома Киау и «Скелето» на Еврипидис Ласкаридис. Град и история се срещат във филмите «Амбелокипи» на Група за документални филми към община Атина 2011 и «Пушат минало» на Стефанос Какавулис.

Силата на човешкия дух господства във филмите «Слепият рибар» на Стратис Воядзис и Текла Маламу, «Казвам се Стелиос» на Янис Каспирис, «Древната черупка» на Никос Алеврас, «Христина» на Харис Ксидяс и «Оцелелите» на Мария Янули. Филмът «МЕТАКСА, слушайки времето» на Ставрос Псилакис проследява героичното ежедневие на болни от рак лекари в онкологичната болница „Метакса”. Съвременни герои изпълняват главната роля във филмите «Сайоми» на Никос Даяндас, «Събуди се Султан Ахмед» на Никос Лингурис,  «Катинула» на Мирна Цапа, «Ставрула» на Ира Дика и «Невидими герои» на Панайотис Кундурас.

Човекът се намира в центъра на историите от филмите «The Outcasts» на Георгиос Георгопулос, «Аз съм един друг, от терапията към социалната интеграция» на Георгиос Зервас и «Словото на изолираните» на Георгиос Керамидиотис. И накрая, истории от ежедневието от Гърция и Кипър до Камерун, проследяват документалните филми «100 (Александрас 173, Атина)» на Герасимос Ригас,  «Елени и Хаум» на Евгениос Йоанну и «To be or not to be Bagyeli» на Никос Томопулос.

Личности и музика

Изключителни личности очароват зрителя във филмите «Directing Hell» на Христос Хулярас (посветен на Никос Николаидис), «Крадец на икони» на Панос Томаидис (посветен на Спирос Ставерис), «Завръщането на Епаминондас Гонатас» на Ева Стефани, «Сакис Пападимитриу – духът на импровизатора» на Спирос Цифцис и «Вземи подаръците» на Лефтерис Ксантопулос (посветен на Кики Димула и Титос Патрикиос).

Категории: фестивал документално кино Солун гръцки филми криза емиграция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus