Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Фигурите на Уго Родиноне в диалог с кикладските идоли

26 Май 2012 / 17:05:35  GRReporter
1994 прочитания

Седем нови скулптури, създадени в съзвучие с пространството, представя швейцарският творец Уго Родиноне в Музея на Кикладското изкуство от 24 май до 19 септември.

Фигурите в естествен ръст са показани в освободени пози на фона на белите стени на музея. Скулптурите със стави, приличащи на тези на манекените по витрините на магазините, са изключително подробни, тъй като са отляти от восък направо от човешкото тяло. Отделните части на всяка фигура са в различен нюанс - смесица от восъчни и земни цветове.

Голи и уязвими, фигурите на 48-годишния творец сякаш си почиват след някакво представление – но къде? Защо?

В Музея на Кикладското изкуство, където кикладските идоли от постоянната колекция, датирани от 3 хилядолетие пр. Хр. са спокойни и енигматични, почиващите си фигури на Родиноне приканват посетителя да поразмишлява за развитието на изобразителните средства през вековете, и за начина, по който човечеството се отнася към екзистенциалните въпроси през различните периоди.

Трябва да се отбележи, че Уго Родиноне е световно признат творец, главно заради поетичния си начин на работа, в която използва най-различни средства – живопис, чертане, фотография, видео, арт инсталации, и скулптура. Енигматичните му композиции от стройни маслинови дръвчета, огромните вариации на китайските scholar rocks и  големите лампи от оцветен восък съчетават памет и фантазия, за да създадат меланхолични арт инсталации, характерни за сънищата.

Родиноне има авторски изложби в някои от най-големите музеи в света. Неговата неонова арт инсталация «Hell, Yes!» над входа на New Museum е един вид окуражаващо послание към Ню Йорк след 11 септември.

Родиноне показва през  2011 на Триеналето в Йокохама, Япония, (август - ноември 2011) неоновата си скулптура «Our Magic Hour», която е поставена на покрива на музея и е дала заглавието си на цялата изложба. В Музея на изкуството в Йокохама са изложени и 12-те маски на твореца от поредицата Moonrise. east.

 

Музей на Кикладското изкуство

Ул. „Неофиту Дука” № 4

Ugo Rondinone - nude

24 май - 19 септември 2012.

Вход: 10 евро, Приятели на МЦИ, членове на CSC: 8 евро

Вход свободен: четвъртък, 31 май 2012, 10.00 - 20.00

 


Категории: Уго Родиноне скулптури Музей на Кикладското изкуство изложба
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus