Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Фотографът Янис Бехракис прослави гръцкото пълнолуние

25 Юни 2013 / 13:06:44  GRReporter
1556 прочитания

Милиони фотоапарати и снабдени с камери мобилни телефони в целия свят увековечиха впечатлителната Луна в нощта на 23 юни. Снимките изпълниха традиционните и социалните медии и дори аматьорските бяха достатъчно добри, за да предизвикат възхищение и романтика.

Но една снимка – тази на известния гръцки фоторепортер Янис Бехракис, на която Луната “наднича” зад храма на Посейдон в Сунио обиколи света и се появи във водещи международни медии.

Янис Бехракис е популярен с не толкова романтичните си творби. Той следи събития по най-горещите точки, но споделя, че снима всичко, което привлича неговото внимание. “Звездното небе и изобщо темите, свързани с природата ме привличат. Стремя се да снимам подобни пейзажи колкото ми позволява времето”, заяви фотографът пред вестник Етнос. Нощта в понеделник бе първата, в която Бехракис се озовал на най-южната точка на континентална Гърция, за да заснеме Луната и неговото преживяване провокира различни чувства в публиката.

“Отидох в Сунио в два поредни дни и на практика заснех две снимки. Едната беше направена на дневна светлина, а другата – през нощта. Като човек, почувствах душевен мир”, разказа той.

Появата на най-голямата Луна за 2013 в края на юни учуди много от хората, които смятат, че тази титла принадлежи всяка година на августовското пълнолуние. Според директора на планетариума в Атина, Дионисис Симопулос това твърдение е погрешно и е резултат на оптична измама.

“То се дължи на факта, че по време на летните месеци слънцето се намира на най-високата точка на видимата си годишна траектория, докато луната се намира сравнително по-близо до хоризонта. В тази си позиция тя може да бъде сравнена с предмети, които се намират на определеното място, като дървета, антени и сгради”.

След като може да бъде сравнена с предмети, които се намират на Земята, съвсем логично е Луната да изглежда по-голяма. “По този начин мозъкът на наблюдателя приема конкретното пълнолуние като по-голямо, докато многобройните ни измервания, провеждани час по час сочат, че няма никакви промени в размерите на Луната. Разбира се, съществува измерима разлика в размера на Луната в зависимост от това дали е в перигей или апогей. Това се случва веднъж всеки месец”, поясни Симопулос.

Тази година Луната се озова най-близко до Земята, или на разстояние 357 014 километра именно на 23 юни. Наличието на пълнолуние и на конкретната позиция на сателита на Земята бяха факторите за впечатлителното явление в небето над Гърция.

Миналата година това се случи на 6 май. Тогава Луната беше дори по-внушителна, след като се намираше на разстояние от “едва” 353 000 километра. През 2014 явлението ще може да бъде проследено на 10 август, когато разстоянието между Земята и Луната ще е 353 800 километра.

снимка: Костас Емануилидис

Независимо от научните обяснения обаче гледката на Луната в неделната нощ прекъсваше дъха и вдъхнови много почитатели на фотографското изкуство.

Категории: Фотографско изкуство Янис Бехракис пълнолуние храм на Посейдон в Сунио
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus