Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Головете на Панатинайкос – творби на изкуството

28 Април 2010 / 09:04:59  GRReporter
1664 прочитания

100-те години от съществуването на големия атински футболен клуб на зелените – „Панатинайкос”, станаха повод за изложба на 80 млади художници, които се вдъхновиха от головете на отбора. Може би те не са подскачали страстно след победите на отбора или дори да не са му фенове, но въпреки това художниците превърнаха своите платна на игрища и вкараха с точност 150 гола – произведения на изкуството по повод на 100-те години от основаването на клуба на „детелините”.

Преди две години 80 студенти на Художествената академия в Атина се отзоваха на поканата на президента на клуба Ангелос Филипидис и приеха предизвикателството да си пробват късмета и да направят изложба на „рождения ден” на Панатинайкос.

„Най-голямото предизвикателство беше да избегна детелината и зеления цвят. И затова с различни средства изрисувах историята на футболните обувки” казва за вестник „Та неа” Димитрис Кацудас, който е петокурсник в художествената академия и е един от деветимата художници, които ще си поделят втората награда в размер от 1000 евро.

„Изобщо не се интересувам от футбол” признава си третокурсничката Димитра Димопулу, която също получи втора награда. „Но го приех като игра и като възможност да спечеля пари и да пътувам. Но не ми хареса идеята да използвам детелината и зеления цвят в картината ми. И понеже нямам нищо общо с отбора, реших са увелича и по този начин да му придам по-голямо значение нещо по-обикновено: един билет за финалите на купата Уембли.”

„Жените участваха активно в този конкурс” казва ректора на академията Триандафилос Патраскидис, и допълва, че „и друг път сме опитвали да направим нещо заедно с различни фирми и организации, но за първи път имаме толкова голямо участие и толкова качествени произведения.”

Въпреки че темата е била конкретна, това не затрудни младите художници. „Въпреки че съм фен на Олимпиакос, погледнах нещата откъм артистичната им страна” казва четвъртокурсникът Георгиос Сампсонидис. Всички картини ще бъдат закупени от Ангелос Филипидис и вечерта на откриването на изложбата ще бъдат пуснати на търг, като събраните пари щ отидат в касата на любетилския клуб Панатинайкос.

 

 

ΙΝFΟ

Изложбата „100+Панатинайкос” ще бъде открита в четвъртък в 20.30 ч. в ΧΩΡΟ 12α (ул. Кипру 12 а, кв. Мосхато) и ще продължи до 15 май.

 

 

Категории: АктуалноФутболИзобразително изкуствоПанатинайкос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus