Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция – Германия 1:1 в грубите нападки преди решаващия мач

22 Юни 2012 / 13:06:12  GRReporter
1868 прочитания

Гърция посрещна края на работната седмица с нов кабинет, но страстите остават разпалени. Още след победата на гръцките национали срещу Русия очакваната по-късно днес футболна среща между отборите на Гърция и Германия на четвъртфиналите на европейското първенство бе напълно политизирана. Социалните медии се изпъниха с публикации, които варират от шеговити фрази до откровено националистически изблици.

За някои гърци днешният мач ще бъде нещо като „майката на всички битки”. Според тях Гърция най-после има възможността да се докаже: Да изхвърли Германия от първенството и да натрие носа на омразната им Ангела Меркел в тревата на стадиона в Гданск. Градът-домакин също не е случаен. Именно там е започнала Втората световна война, затова и „предсказанието” твърди, че от там ще тръгне и бунтът на Европа срещу „новото немско робство”.

„Битката” на бедния Юг срещу богатия Север се подкрепя и от традиционните медии. „И сега Германия”, „Донесете ни Германия”, „Така побеждават длъжниците” и други подобни „умотворения” се чуват от радиостанции, спортни или не. Те предизвикват настроения сред много от обикновените гърци, които гледат на мача като на перфектната възможност „да ги унижим (германците – б.а.) и накажем за това, че ни доведоха до това икономическо състояние”.

Сред най-трагикомичните и изключително глупави изпълнения е публикуването на снимка на бившия премиер Константинос Мицотакис, когото същата категория „духовити” шегобийци са обявили от години за „национален карък”. На снимката лицето му е оцветено с багрите на немския национален флаг, а най-отдолу е изписано пожеланието „Успех на Германия”.

Разбира се, популистките излияния не са приоритет само на гърците. В поредица от публикации немският таблоид Билд се „контрира” с гръцките национали. Със вчерашния брой на вестника се публикува репортаж на един от журналистите, в който той описва как преминава денят на отбора на Фернандо Сантос. Репортерът пише, че се чувства като агент 007 и коментира колко много пуши гръцкият национален селекционер. „Дори в почивките по време на тренировките той пуши поне по една цигара, както ми казва един грък. Във всеки случай Фернандо е португалец”.

По-надолу в репортажа се посочва, че гръцките футболисти пият кафе непрекъснато, носят блузи в бяло и синьо, ходят небръснати с дни, вървят прегърнати, говорят много и се смеят още повече. Нападателят Фанис Гекас, който е играл в много немски отбори е осмян, понеже носи големи слушалки, за да слуша музика от iPhone-а си и пее толкова високо, че гласът му се чува на целия етаж. Георгиос Карагунис пък, който вкара гола срещу Русия е наречен с една обидна дума, която обаче той повтаря непрекъснато по време на телефонния си разговор с приятел, както правят впрочем много голям процент от гърците.

В днешния брой Билд предупреждава: „Довиждане, гърци! Днес няма да можем да ви спасим. Така Йоахим Льов ще разбие бетонната защита на гърците”.

„Ок, успокойте се. Един мач е, просто футбол и нищо повече. Някой ще спечели, друг ще загуби. Нито германците ще получат по-високи печалби от банковите лихви, ако загубим, нито пък нашият дълг ще намалее, ако спечелим. Най-голямата победа ще бъде да оставим словесното хулиганство и всичко, свързано с него извън стадиона”, пишат автори на статии, които се опитват да успокоят нажежените страсти.

Все пак обаче помислете:  Случайно или не Гърция спечели европейското първенство през 2004 и фалира. Испания спечели купата през 2008 и също е на път да обяви фалит. Във всички случаи ние от GRReporter пожелаваме да спечели по-добрият отбор. 

Категории: СпортФутболМедии европейско първенство Гърция Германия Фернандо Сантос Йоахим Льов
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus