Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция и Кипър се класираха за финала на Еврοвизия

23 Май 2012 / 12:05:34  GRReporter
2586 прочитания

Гръцката представителка в тазгодишния конкурс на Евровизия Елефтерия Елефтериу ще лети до Баку тази събота, за да представи страната си на 57-мия международен музикален фестивал. Нейната песен “Aphrodisiac” спечели сърцата на журито на първия полуфинал във вторник вечерта. Съдиите бяха еднакво впечатлени както от гласовите й данни, така и от танцовите способности на младата изпълнителка. Решението за това кой ще продължи за голямата борба се взима 50 на 50 от вота на публиката и от решението на журито. На пресконференция след полуфинала Елефтерия сподели: “Тук сме за да се забавляваме. За мен е чест да представям Гърция и се надявам тази вечер да съм била гордост за нея. Когато се качих на сцената си казах ‘ОК‘ и да не стигна до финала, ще се насладя на момента. Но се справих! Беше прекрасно”.

Елефтерия пя и танцува на живо пред 16 хиляди души, които ентусиазирано я аплодираха на дебюта й на голяма сцена. До финалите се класираха и Румъния, Молдова, Исландия, Унгария, Дания, Албания, Кипър, Гърция, Русия и Ирландия. Кипърската изпълнителка Иви Адаму също впечатли феновете на музикалното шоу с гласа си, младостта си, жизнеността си и представената хореография. Песента се казва “La La Love” и е в типичния за Евровизия поп ритъм, както и песента на Елефтерия Елефтериу. След обявяване на резултатите Иви заяви пред журналисти: “Толкова е прекрасно, че сме с Елефтерия заедно на финала. Гърция и Кипър заедно навсякъде са сила!”.

Вторият полуфинал е на 24 май, в който ще се представи и българското участие на Софи Маринова с песента “Любов без граници” (Love Unlimited). Тя ще е осма в реда на изпълненията и ще трябва да премери сили с голяма част от балканските страни – Македония, Сърбия, Хърватска, Босна и Херцеговина и Турция. Финалът на конкурса ще е на 26 май и ще се проведе в „Баку Кристал Хол” на брега на Каспийско море. Страните, които се класират моментално за финалната борба на Евровизия без да минават през полуфинали са Обединеното кралство, Франция, Германия и Испания.

В Гърция милиони зрители проследиха първия кръг на телевизионния конкурс пряко по ЕРТ. Между тях не бяха малко и звездите от местната поп сцена, които със затаен дъх искаха да видят дали гръцкото участие ще се класира за финала в Азербайджан. По време на живото предаване профилите в социалните мрежи на гръцките звезди се изпълниха с нови статуси и коментари свързани с Евровизия. Певицата Ели Кокину се оплака, че е изпуснала представянето на Евровизия Елефтерия, за да приспи дъщеря си. Актрисата и телевизионна водеща Ники Карцона поощряваше двете участнички. След като завърши изпълнението на Бурановските баби от Русия, Деспина Ванди пусна коментар в Туитър на добрата си приятелка Кокину: “Ели, приготвяй се да отидем на Евровизия след 20 години. След Русия и ние можем!”.

От ляво - руските баби, от дясно гръцките певици Ванди и Кокину.

Категории: Музика Евровизия Гърция Кипър Елефтерия Елефтериу Иви Амаду
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus