Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция като вдъхновение и порив за творчество

15 Април 2011 / 11:04:49  GRReporter
2582 прочитания

Крайчето на Европа наречено Гърция ражда и вдъхновява творци. Това е решила да изтъкне кураторката на музея Tate Modern Джесика Морган и плодът на нейната работа от днес може да се разгледа в Музея на Кикладското изкуство. Изложбата „The Last Grand Tour /Съвременни пътешественици в Гърция” представя картините на 17 художници с международно признание, които са живели и творили в Гърция през последните 70 години. От върховния представител на течението Arte Povera Янис Кунелис до скулпторката от гръцки произход Линда Бенглис, от известния певец Леонард Коен, който има къща на остров Идра до многостранно развития Янис Ксенакис – композитор и архитект, от художникът Хелмут Мидендорф, който има ателие в Дафни до Кай Тоубли с картините направени на Миконос.

От Кастелоризо до Кипарисия, от Идра до Скопелос, от Миконос до Епидавъра това кътче на Европа ражда творци и дава вдъхновение. „Когато се случи историята с икономическата криза в Гърция, си помислих да внедря в замисъла си и днешното положение. Избрах да покажа в Музея на Кикладското изкуство творци от 20 век, които като съвременни пътешественици са пристигнали в Гърция, останали са, повлияли са се и са сътворили тук”, раказва за вестник „Та неа” кураторката на изложбата.

Накратко в залите на музея посетителите ще видят скулптора на Линда Бенглис, която си дели времето между Ню Йорк, Кастелоризо и Индия. Главата на богиня Атина на чешкия художник Маркус Лубердз, който живее в Кипарисия, чернобялата градина в Скопелос на ливано-американската поетеса и художничка Етел Аднан – дъщеря на гръцка християнка и на мюсюлманин от остров Сирос. „Делоски оди” на Кай Тоубли са една серия от графики създадени по време н първото посещение на художника на Кикладските острови през 1961. Серията от скулптори на Даниел Споери „Magie a la noix”, направена по време на престоя му в Сими, както и легендарното MOMAS (Museum of Modern Art Syros) на Мартин Кипенбергер. Седемнадесет творци от различни поколения, с различни техники и търсения се срещат в Музея на Кикладското изкуство от 15 април до 10 октомври 2011 година като свързващата нишка между тях е препратката към Гърция в техните творби.

Понякога носталгичен, друг път романтичен погледът на творците среща миналото и настоящето на това място в една изложба, която отразява как дългата културна история на Гърция и географските й характеристки са станали извор на авангардни творчески изпълнения през годините.

„Тези творби идват от Европа, САЩ и Гърция, от частни колекции, музеи и фондации и е завладяваща възможността да ги видим на едно място в музея”, казва Джесика Морган. „Изложбата е част от опита на музея да се обърне към една по-широка публика и да изиграе важна роля в динамичния културен център и като място за обмен на идеи. Също така стартира диалог между постоянните колекции на музея и други форми на изкуство и култура. По този начин се дава възможност на посетителите да забележат и да „влязат в диалог” с археологическите експонати на музея като ги погледнат през една различна гледна точка” , отбелязва председателката на Фондация „Гуландри” Сандра Маринопулу.

Изложбата ще има свободен вход за посетители на 21 април в четвъртък от 10 сутринта до 8 вечерта.

www.cycladic.gr

 

Към GRR Hot 15
grr hot 15
Категории: АктуалноИзобразително изкуство девет музи творци художници острови вдъхновение носталгия романтизъм изложба куратор
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus