Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция отива на финала на Евровизия, България отпадна

17 Май 2013 / 00:05:14  GRReporter
2027 прочитания

 Гърция преодоля част от конкуренцията и се класира за финала на Евровизия 2013 с песента “Alcohol is free”. Заедно с нея, втория полуфинал преминаха Румъния, Армения, Финландия, Азербайджан, Малта, Унгария, Грузия, Исландия и Норвегия. България не успя да впечатли този път европейската публика. Елица Тодорова и Стоян Янкулов отпаднаха от надпреварата с песента “Само шампиони”.

 Хуморът в коментарите в Туитър преобладаваше, пред острата критика на феновете на Евровизия. Посланието на песента на Coza Mostra “Alcohol is free” не успя да заблуди никой, който познава добре средиземноморската страна и това ясно си пролича от реакциите в интернет пространството.

 “Не се заблуждавайте, скъпи европейци, аз съм гъркиня и алкохолът е скъп. Радвам се, че песента ви харесва все пак”, написа в социалната медия момиче от страната на узото.

 Друг потребител също сподели впечатления по темата: “Алкохолът е безплатен!!?!? Очевидно не сте били в Миконос – бира Митос там е около 7 евро”.

 Трезвият ум не напусна до последния момент някои от почитателите на международния музикален конкурс: “Моля, помнете: Алкохолът НЕ е безплатен и тази вечер ТРЯБВА да гласувате.

 

 Представянията на балканските страни на втория полуфинал на тазгодишната Евровизия оставиха смесени чувства в зрителите от различни краища по света. Българската песен, която е съчетание от модерен beat с традиционно фолклорно звучене и много, много барабани беше вече изпитана формула през 2007, която този път не донесе донесе желания резултат.

Тези изпълнители дадоха единственото представяне на България, което някога стигна до финала на Евровизия. Завършиха пети през 2007 с ‘Вода’. Не съм сигурен дали тази песен е толкова добра” беше присъдата, която ползвател на Туитър даде още в средата на изпълнението. Класирането показа, че това е мнението на по-голямата част от зрителите.

 Водещият от гръцката телевизия също отбеляза, че най-големият конкурент на Елица е самата тя с изпълнението си от 2007. Въпреки това, сценичното поведение и гласовите й данни оставиха силно впечатление на част от публиката, която я подкрепи: “Очевидно, повечето хора не разбират есенцията на българското изпълнение, нито нейния глас, нито тяхната енергията. Добре тогава”, пише фенка.

 В социалните медии не липсваха коментари и за други балкански изпълнители. Съчетанието между естрадното пеене на Лозано и циганските ритми на Есма предизвикаха поредица от реакции, но една от тях ни се стори най-забавна: “Македония е решила да се изхитри и да участва с две песни на Евровизия вместо една”. Това мнение най-ясно изрази усещането, че двама изпълнители са се озовали на една сцена, но не пеят дует, а две абсолютно различни песни по едно и също време.

Изваденото от дълбините на 80-те години рок изпълнение на Албания с горящи китари и тупирани коси, накара фен на Евровизия да сподели: “Само албанците да си бяха запалили китарите преди да напишат тази песен...”.

 Няма как да не споменем и румънското участие в конкурса, което въпреки противоречивия си характер (визия и фалцетен глас), стигна до финалите. Някои бихме го нарекли Dubster Dracula, но и това звучи правилно: “Ако Дракула беше кастриран, той щеше да звучи по подобен начин”.

 Най-силно положително впечатление остави норвежкото изпълнение на Маргарет Бергер с песента "I feel you my love". То изглежда и звучи като един от фаворитите за първото място на тазгодишната Евровизия. Не е изключено през 2014 Евровизия пак да се проведе някъде в Скандинавия.

Категории: Музика Евровизия 2013 Гърия България Дракула
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus