Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

„Гръцката идея”

19 Септември 2008 / 10:09:22  GRReporter
1789 прочитания

            „Гръцката идея” е заглавието на последната книга на австралийския учен от гръцки произход Мария Кундури, в която тя изследва съхраняването на националната и транснационалната идентичност на хората, избрали да живеят извън родината си (The Greek Idea, I.B. Tauris, 2007). Като тръгва от позициите на постколониалната теория Кундури предлага нова, критична позиция, от която да изследваме и изучаваме тези идентичности.  Авторката поставя в центъра на изследването си и анализира културния материал, който представя Гърция едновременно като европейска култура, но и като „различната” култура в Европа.

            Дългата връзка на Гърция с английската литература започва в края на 18 век, когато британските пътешественици преоткриват страната и подхранват мита за Гърция като част от западната култура. Мария Кундура отлично анализира какво означава този мит за гърците в самата Гърция и извън нея. Като използва образи от английската, американската, австралийската и гръцката литература авторката прави интересни оценки за културата на гръцката диаспора по света през 20 век.

            Мария Кундура е професор по британска и постколониална литература в колежа „Емерсън” в Бостън. Публикувала е книги и статии по проблемите на национализма, мултикултурните общества, глобалността, елинофилството и ориентализма. В момента работи по следващата си книга „Desire Lines: Metaphors of the Global City”.

На снимката: Един от най-известните британски пътешественици и запален елинофил – поетът Лорд Байрън.

 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus