Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

"Гръцката" комедия на Фатих Акин взе специалната награда на фестивала във Венеция

13 Септември 2009 / 10:09:40  GRReporter
3766 прочитания

Изкуството винаги е било по-прогресивно от политиката. Официалните отношения между Гърция и Турция може да са в най-ниската си точка от много години насам, но киното показа, че може да събере хората дори и тогава, когато политиката прави всичко възможно, за да ги раздели. Точно това направи комедията "Кухня за душата" на талантливия германски режисьор от турски произход Фатих Акин, която участва в конкурсната програма на току що завършилия 66-ти кинофестивал във Венеция. Трогателната история на двамата братя от гръцки произход Зинос и Илиас спечели симпатиите на публиката и на журито и в крайна сметка справедливо получи Специалната награда на фестивала.
Зинос е германец от гръцки произход, който живее в Хамбург и е собственик на луксозния ресторант "Кухня за душата", но се намира в тежък период от живота си. Приятелката му Надин го напуска и заминава за Шанхай, а току що излезлият от затвора негов брат Илиас непрекъснато го замесва в бели. И не само това. Брокер на недвижими имоти се опитва да вземе ресторанта с подмолни средства, а на всичко отгоре на Зинос му се схваща кръста. И тогава той взима решението да замине за Шанхай и потърси Надин, като остави ресторанта на брат си. И двете решения се оказват с катастрофални последици - когато намира Надин открива, че тя вече има друг приятел, а Илиас проваля ресторанта и почти го предава в ръцете на брокера.
Ето тук започва чаровната "гръцка" комедия на Фатих Акин, който с много изискано чувство за хумор показва връщането на двамата братя един към друг и мъчителния процес на осъзнаване, че само заедно могат да излязат победители от ситуацията. "Кухня за душата" е любовното ми обяснение към моя град Хамбург", казва 36-годишният режисьор, който още преди две години с филма си "На ръба на рая" доказа, че е едно от най-перспективните имена на европейското кино. "Обръщането ми към комедията е осъзнато. Искам да накарам хората да гледат положително на трудностите", призна творецът на пресконференция във Венеция:
http://www.youtube.com/watch?v=qtv5BcDn-AA
Сценарият на "Кухня за душата" е на германския актьор от гръцки произход Адам Басдукос, който изпълнява и главната роля във филма. В комедията участва и истинският собственик на реално съществуващия в Хамбург ресторант, който е и близък приятел на Фатих Акин.

Категории: Двет музиКино
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus