Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият триумф на кинофестивала в Кан

27 Май 2013 / 12:05:21  GRReporter
1540 прочитания

“Животът на Адел” спечели заслужено престижната филмова награда Златна палма на фестивала в Кан, твърдят кинокритици. Тричасовата лента на френския режисьор с произход от Тунис Абделатиф Кешиш показва бурния преход на една тийнейджърка към зрялостта. Основната разглеждана тема е начинът, по който тя реагира и застава зад своята хомосексуалност.

Главната героиня Адел Ексархопулос, която впечатли с актьорското си майсторство на ролята си е едва на 19 години, но успя да привлече светлината на прожекторите върху себе си. И това, защото филмовата публика не е виждала в миналото толкова реалистични и крайно разкриващи сексуални сцени между хомосексуалисти.

Въпреки това Адел Ексархопулос не спечели наградата за най-добра женска роля. Тя бе присъдена на друга френска актриса – Беренис Бежо за участието й във филма “Миналото” на иранския режисьор Асгар Фархади.

Адел провокира публиката с убедителното изпълнение на ролята на тийнейджърка, която разкрива силните си еротични чувства към една студентка от Художествената академия с боядисана в синьо коса.

В интервю за френското издание на списание Glamour Адел Ексархопулос признава, че е била много смутена, когато е трябвало да снимат твърде шокиращите сцени. “В началото с Леа се смеехме от смущение. Не е лесно да се запознаеш с някого и след няколко часа да се озовеш гол с него в леглото. Притеснявах се как хората щяха да приемат това и най-вече, защото баща ми щеше да гледа филма за първи път по време на фестивала в Кан”.

Адел има гръцки произход именно от страната на баща си. Но въпреки че дядо й е грък тя казва, че не поддържа никакви връзки с Гърция, която дори не е посетила досега. Както твърди, единствената гръцка дума, която знае е “фета”.

Младото откритие на френското кино коментира, че дори година след снимките се е чувствала неудобно, когато гледала филма и описва резултата като “по-животински”, отколкото е очаквала. “Няма музика, чуваме дишането си, пляскането на ръцете върху задните ни части”, казва още Адел за списание Glamour. В същото време обаче заявява категорично, че е искала ролята и е дала всичко от себе си, за да я изпълни по най-убедителния начин.

Другото участие с гръцки привкус на фестивала в Кан бе филмът на режисьора Александър Пейн “Небраска”. Той получи много добри критики, но не успя да получи голямата награда. За сметка на това наградата за най-добра мъжка роля бе присъдена на главния герой в лентата – актьора – ветеран Брус Дърн. Тъй като той не присъстваше на церемонията, наградата му бе получена от режисьора.

Александър Пейн или Александрос Константинос Пападопулос е роден в Небраска в семейство на емигранти от Гърция. Носител е на много филмови награди, сред които и две статуетки Оскар за оригинален сценарий.

Категории: Кино кинофестивал в Кан Златна палма Адел Ексархопулос Александър Пейн
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus