Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хелмут Нютън в едно ретроспективно предизвикателство към атинската публика

24 Октомври 2012 / 19:10:26  GRReporter
3049 прочитания

„Обожавам вулгарното. Лошият вкус ме привлича неимоверно много. Смятам го за по-възбуждащ от добрия вкус, който всъщност не е нищо повече от отражение на погледа”. Това са думи на Хелмут Нютън – фотографът, който превърна голото тяло в своя философия.

Един представителен пример на „почерка” на фотографа, който предефинира модната фотография ще бъде представен в първата му ретроспективна изложба в Гърция.

В снимките на Хелмут Нютън могат да се открият красотата, чувствеността, хуморът и насилието, което е усещал в поведението на участниците в модната индустрия. Луксът, парите и властта се предават много характерно от фотографската му работа, която често шокираше. Самият той е твърдял, че: „Когато снимам лица аз ги покорявам и забавлявам”.

Заедно с Ървинг Пен, Ричард Авендън и Хърб Риц, Хелмут Нютън променя всичко, което е било прието в модната фотография до 60-те години на 20-ти век. Те й придават едно високо естетично и художествено измерение, където се комбинират паралелно превъзходството на елегантността и желанието за предизвикателство.

„Някои фотографи правят изкуство. Аз не съм един от тях...Аз съм просто е един нает изпълнител”, е един от вербалните мотиви на Хелмут Нютън. Той критикува остро рекламата, комерсиализирането и експлоатирането на голото женско тяло в името на необузданото консуматорство и развращаването на потребителската публика.

Според уредниците изложбата ще представя основните теми на неговата работа: модата, голото тяло, портретът, сексът, хуморът.  Включени са 196 цветни и черно-бели фотоси от всички големи тематични негови работи, като например сериите  «A gun for Hire, Fired», «Villa d' Este», «Habillé/Déshabillé» и «Domestic Nudes», както и голям брой портрети на представители на модната индустрия и шоубизнеса.

21 от фотосите са с височина от над 2 метра. Сред тях се отличават всеизвестните му големи голи женски тела, които съставят една тематична група, създадена в периода 1980 – 1993 с кратки прекъсвания.

Животът на фотографа е повече от бурен и пълен с превратности и до смъртта му през 2004, когато загива в пътен инцидент на 84 години. Роден през 1920 в Берлин, той емигрира в Австралия с родителите си в навечерието на Втората световна война. В Сидни открива свое студио и започва да работи за модната библия Vogue. 

През 1958 се премества в Париж и започва да изгражда своя неповторим стил, докато работи за най-престижните модни списания в Европа и САЩ.

Образите, които Нютън създава пред тези години, са наситени с предизвикателен еротизъм. Жените, главно действащо лице в снимките му, са превърнати във фетиши, символ на необузданата фантазия на автора, примесена с неукротима страст.

Изложбата се провежда със сътрудничеството на фондацията Helmut Newton Foundation, учредена в Берлин от самия фотограф година преди неговата смърт. В нейните рамки ще се проведе образователна програма. Тя включва интерактивна обиколка на изложбата с активно участие на учениците и работилница, където те ще сътворяват своето произведение. Програма е предвидена само за ученици в първите гимназиални класове, като всеки път ще се приспособява според възрастта на децата и динамиката на всяка група. Програмата ще започне от средата на ноември и ще продължи до края на февруари 2013.  

Фотосите ще бъдат изложени от 13 ноември до 3 март 2013 в Културния център на фондация Онасис „Стряха на буквите и изкуствата” (бул. Сингру 107, Атина).

Категории: Фотография Хелмут Нютън изложба
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus