Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хиляди посетители привлича изложбата за Ел Греко в Манхатън

14 Декември 2009 / 11:12:18  GRReporter
1734 прочитания

Хиляди посетители всекидневно посещават изложбата „Творенията на Ел Греко: изписването на икони във венециански Крит” организирана от Фондация „Александрос Онасис”, а вестник Νew Υork Τimes я нарежда сред трите най-интересни събития по това време в Манхатън. Изложбата се състои от 46 редки икони от музеи и частни колекции от Гърция, Европа, САЩ и Канада, някои от които за първи заминаха за Америка.

Бляскавото откриване на изложбата направи министъра на културата на Гърция Павлос Геруланос в присъствието на хора на изкуството, политици, журналисти, бизнесмени и учени от САЩ и Гърция.

„Критската школа в действителност доближава два свята и успява да създаде един от най-великите художници на света Ел Греко” каза г-н Геруланос. Председателят на Фондация Онасис поздрави стотиците поканени и говори за десетгодишната дейност на фондацията в Ню Йорк. След като се позова на историческите и културните мащаби на изложбата, той отбеляза, че „периодът по време на Византийската империя изразява продължението на грцъката цивилизация и разпространението й на запад.”

На откриването говориха и останалите организатори на изложбата в лицето на г-жа Емилия Герулану директор на Музея Бенаки и архиепископът на Крит Ириней. На грандиозното събитие поканени бяха и архиепископът на Америка Димитрий, посланикът във Вашингтон Василис Каскарелис, представители на културния елит на Ню Йорк, директорът на Новия музей на Акропола Димитрис Пандермалис, проф. Георгиос Бабинйотис, директорката на Националната пинакотека Марина Ламбраки-Плака, чужди дипломати и членове на административния съвет на Фондация Онасис.

Според кураторката на изложбата Анастасия Драндаки „като изучаваме взаимодействията между византийските и италианските влияния в творчеството на художниците във венециански Крит през 15 и 16 век, изложбата на Фондация Онасис е първата, която набляга на развитието на многостранната връзка на критските майстори със западното изкуство през този период.”

Изложбата ще продължи до 27 февруари 2010 г.

Категории: Изложба Ел Греко изобразително изкуство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus