Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Художникът Мартин Донев търси просветлението в Samadhi in the City

01 Февруари 2010 / 15:02:06  Марина Николова
1984 прочитания

Картините на Мартин Донев са рисувани изцяло с маркер върху хартия и приличат на плакати по улиците, тъй като използват същия растер като в печатница с разликата, че при Мартин всичко се прави на ръка. Мартин изразява тревогата си за нещата, които се случват в обществото и търси своята роля, създавайки собствена Mandala. Той влиза в диалог със забравеното и неразбираемо минало, търсейки най-вероятно светлината на Просвещението (Samadhi). Галерия K-art представя работите на младия художник Мартин Донев, за когото това е втората самостоятелна изложба. Името на изложбата е "Samadhi in the City" и включва картини в размер 100x70, „световният размер”, както е формулиран от Вилхелм Освалд през 1911 г. Избягвайки да говори за себе си, Мартин се фокусира върху своята работа и казва, че петте думи, които го характеризират са „работлив, работлив, работлив...”


Откъде ти дойде идеята за серията Samadhi in the City, която в момента все още може да разгледаме в „К-арт”? Коя е първата от тях, която нарисува?

Главната идея на новата ми работа е да изследвам връзката между личното пространство и публичната сфера. Тази идея дойде от мой личен опит, неща, които съм преживял преди време, но сега излезе наяве под формата на тази серия от картини. По този начин моето „аскетство” в ателието ми се появява като публично зрелище посредством една визуална „mandala”, която в крайна сметка флиртува със съвремнната естетика на града. Първите картини са едни по своему диаманти, които свързват рисуването с маркер с графити изкуството.

 

Рисуваш личности, които са познати на всички и са обърнали историята наопаки – като Че Гевара например, или пък поставяш в центъра на картината символи, а около тях съществува хаос от детайли. Каква символика търсиш?

Интересува ме символичното измерение на произведението на изкуството, а не да използвам широко познати символи. По всяка една картина работя абстрактно, така че да открия други измерения извън самата рисунка. Това, което е характерно за моята работа са симетрията и отраженията, които създават нов вид равновесие.

 

В тази връзка с Че Гевара какво значение има за теб понятието „революция”?

Интересува ме развитието като цяло и по тази причина картините ми се отнасят както към запада, така и към изтока.

 

Мисля, че картините ти са много отворени. Харесва ми, че ме карат да асоциирам, да гадая, да ми закачат окото. Според теб с какво са така предизвикателни?

Моите картини не разкриват процедурата по създаването си и тласкат материалното до неговите граници, което означава, че зрителят е свободен да има собствена преценка.

 

Ти си част от най-младото поколение художници в Гърция, завършил си Академията по изящни изкуства в Атина, изобщо имаш поглед върху нещата... Разкажи ми какво занимава мислите на тези млади хора, които са избрали да живеят рисувайки?

Новото поколение гръцки художници се намира в един преходен период. Има неща, които идват отвън като влияния заради глобализацията, но това не е в състояние да промени нашия начин на виждане. Държавата прави минималното и всяко едно предизвикателство, пред което са изправени визуалните артисти има много личен характер. В тази връзка художникът трябва да разбере какво го интересува него самия в изкуството, както и да види как ще се издържа.

 

Как ще ми опишеш себе си в пет думи?

Работлив, работлив, работлив, работлив, работлив...

 

По колко часа на ден рисуваш?

Много.

 

Как преминава деня ти?

Рисувайки, а хобито ми е риболовът.

 

Какво искаш да промениш в начина си на живот?

Опитвам се да бъда по-независим.

 

Кое е любимото ти място в Атина?

Центъра.

 

Как се чувстваш, когато свършваш една картина?

Зависи от картината.

 

Какво очакваш през новата година?

Новите си участия в изложби.

 

Bio:

Мартин Донев е роден през 1979 г. в София, следвал е изобразително изкуство във Академията за изящни изкуства в Атина (2001-2007) с птреподаватели И. Психопеди и М. Спилиопулос и е участвал в курсове по скулптура и графика. Живее и работи в Атина.

Info:

Изложбата ще продължи до 6 февруари 2010 г. в галерия K-ART на ул. Сина 54, Колонаки, тел. 211 4013877

Галерията е отворена във вторник-петък между 12-20 ч., в събота между 11-14 ч., неделя и понеделник - почива.

 

Категории: ЛичностиИзобразително изкуствоМартин Донев
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus