Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

И по време на криза децата ходят на кино

27 Октомври 2012 / 14:10:31  GRReporter
2771 прочитания

Според Йоргос Казианис, художествен директор на Фестивала за детско кино „Децата ходят на кино”, миналия уикенд над 4 500 деца са посетили киното „Cine Paradise” в община Коридалос, за да гледат последния филм от анимационната поредица „Мадагаскар”.

Прожекцията на тази поредица е част от една сериозна инициатива на община Коридалос да предложи на децата смислени развлечения на ниска цена. «Οбщина Коридалос е много труден район, бедността притиска безмилостно повечето жители», споделя Казианис. «Хората изглежда имат много голяма нужда да се позабавляват, но без да харчат много пари».


Разбира се, трудно може да бъде наречена фестивал една проява, която започва през октомври 2012 и ще приключи през април 2013. «Нашият фестивал е повече социално предложение, а не нещо друго», обяснява Казианис.

Фестивалът, който въпреки названието си не включва само прожекции на филми, ще се проведе в рамките на 32 уикенда, а билетът наистина е евтин:  2 евро за кинопрожекциите, по 3 евро за театралните представления и Фестивала на марионетките и сенките, както и карта за двама души на стойност 8,5 евро за четири представления.

Подобна инициатива не се организира за първи път в „Cine Paradise” в община Коридалос. Първият Фестивал на детското кино, проведен през януари 2012 под надслов „Училището ходи на кино” привлече над 23 000 зрители, като дори се наложи да бъде удължен. В Детския кинофестивал тази година се очакват поне 140 000 родители и деца в събота и неделя, и поне 35 000 ученици на специалните прожекции и в делнични дни.

През новия сезон дейностите на фестивала ще се осъществяват във всички помещения, с център основната зала на „Cine Paradise”. Зрителите ще могат да посетят безплатни уроци по живопис, готварство, магия и караоке. През зимата залата на лятното кино ще бъде превърната в специално място, където децата ще могат безплатно да участват в състезания, като бой с чували и стрелба с лък.

Всяка събота следобед и в неделя през целия ден преди, след или по време на представленията, представители на дружество „Десила” ще занимават децата с образователни игри от поредицата „Играейки уча”.

Що се отнася до филмите, отделно ще бъдат организирани и тематични уикенди, като например посвещението на Астерикс и Обеликс от 13 и 14 октомври. Освен това за първи път в Гърция ще бъдат представени пред широката публика голям брой филми, които децата ще имат възможност да видят отново на големия екран. Сред тях са «Рапунцел и разбойникът», «Принцесата и жабокът», «Τoy Story 3», «Cars 2», «Невероятните», «Borther Bear», «Рататуй», «Wally-Ε», «В небето» и  «Търсенето на Немо».

Фестивалът се интересува и от премиерните филми, затова в програмата му са включени «Brave», «Хотел Трансилвания», «Zambezia», «Wreck it Ralfes»,  «Paranorman», «Rise the guardians», «Зарафа»,  «Frankewinnie» и «Барби принцесата и поп звездата».

Филмът «Зарафа», чиято премиера ще се състои на 8 ноември, също е включен в програмата на „Cine Paradise 

Също така ще бъдат прожектирани филмите на двама значими създатели на анимационни филми – Мишел Осело и Хайо Миязаки, а един уикенд ще бъде посветен на най-добрите документални филми за околната среда.

Скица на Хайо Миязаки сред героите на филмите му

ЦЕНИ НА БИЛЕТИТЕ:

Вход за един зрител за кинопрожекциите: 2 евро

Вход за един зрител за театралните представления: 3 евро

Карта за двама души за 4 филма или 4 представления: 8,5 евро

Предварителна продажба на билети: groupon.gr

Картата за двама души на стойност 8.5 евро може да бъде закупена и от Arctic.

Прожекциите на филмите, както и театралните представления през октомври ще се провеждат в „Cine Paradise”, ул. „Запа” № 4, Коридалос. За резервации: 210-4960955.

 

 

Категории: Детски кинофестивал Коридалос Cine Paradise
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus