Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Икономическата криза не е алиби за хората на изкуството

12 Май 2011 / 18:05:42  GRReporter
3063 прочитания

ART-ATHINA – дългочаквано събитие от всички любтели на изкуството, на хората, които се интересуват от новите тенденции и всички, които искат да се сдобият с нов картина за своята спалня или хол, се завръща динамично за 17-ти пореден път в закритото игрище за Таекуондо в квартал Фалиро в Атина между 12 и 15 май.

Тази година ще участват горе-долу същия брой галерии, музеи и фондации, както миналата година (58 галерии от девет държави и 40 музея и фондации), които дават възможността на посетителя да се наслади на панорамата на съвременното гръцко и световно изкуство чрез работите на повече от 300 творци, но и чрез презентациите на музеи, фондации и издания за изкуство. На изложбата ще бъдат представени творби, които са насочени към широката публика, чиито цени започват от 300 евро, както и експонати, които биха могли да станат част от колекциите на музеи или да се включат към големи частни колекции.

Изложението-пазар на изкуството ART-ATHINA (www.art-athina.gr) вече е част от международно признатите пазари на изкуство. Изложението започва през 1993 година от Гръцката Федерация на Изложбените Зали с цел да представи отбрани галерии от Гърция и света и да организира важни паралелни представяния от сферата на визуалните изкуства. Както казва главният директор на ART-ATHINA Александрос Станас, „изкуството е двигателен крик за развитие и напредък и може да се включи динамично в обществения диалог, но и да оцвети ежедневието”. Това доказва и миналогодишното изложение, което привлече почти 16 000 посетители и вдъхна живот сред средите на изкуството в противовес на песимистичната икономическа обстановка. „Понякога кризата е алиби, но ние тази година не използваме кризата като алиби и мисля, че ще го докажем с творбите на изложението. ART-ATHINA остава един остров на културата изпълнен с надежда, най-вече поради участието на изложбените зали”, казва Станас.

„Тази година представяме някои по-утвърдени възрастни художници, но и по-млади. Опитахме се да представим творби, които се различават по стил – светлите кутии на Ери Суруни, снимките на Тита Бонацу и Никос Вандору, творбите на София Сотиропулу и на Андонис Лариос, както и картини. Интересува ни да представим на публиката една голяма гама от творците, с които си сътрудничим в различен стил, тъй като вярваме, че изкуството не е само един стил, а включва разични техники и начини на възприемане. Като цяло хората искат да намерят творби на добри цени и затова мисля, че галериите, които представяха по-стари творци на свръх-цени се наложи да се пригодят с изискванията на пазара. Тези, които имаха логични цени за творбите, които продаваха и имаха хубави неща да представят, продължават да съществуват, да се развиват и да продават. Винаги се търси изкуство, винаги има публика, но искат да има добри цени на творбите, които си избират”, казва Хариса Димитракопулу от галерия Астролавос.

„Ние участваме от много години на изложението. Тази година решихме да представим младите художници, с които си сътудничим – Андон Донев, Екатерини Гегисян, Фарида Ел-Газаар, Марияна Йока. Ние държим много и на фотографията и затова сме представили и снимките на Янис Хадзиасланис и Храир Саркисян. Нашата галерия представя гръцките творци и в чужбина и участваме в много изложения по света. Мисля, че дори и в трудни времена изкуството оживява, хората винаги имат нужда да мислят за нещо хубаво”, разказа София Нипариду от галерия „Калфаян”.

„Нашата галерия съществува от 1986 година. Представяме гръцки млади творци, но и имена, които вече са утвърдени”, казва Христина Андрулидаки от галерия A.D., която разказва за младите твроци, които представя – снимките на Никос Марку, маслените картини на Мария Полизоиду с образи извадени от снимки от войни, които намира в интернет и се опитва да имитира качеството на разваления филм, така че картините й са като извадени от кинолента, младият Анастасис Стратакис, който за първи път излага своите миниатюрни графики на важни личности от миналото, които копира от големи и внушителни портрети, но ги прави миниатюрни, както и полароидите на Йоргос Корадкис снимани на разни плажове по света.

Според първото поручване за посещенията на изложението, което е проведено миналата година, ART-ATHINA привлича все повече нови посетители, които през 2010 са се увеличили с 59,2%. Основните причини, поради които хората идват на изложението са, за да се забавляват и да се информират за новите тенденции в изкуството като 71,5% не се занимава професионално с нищо свързано с изкуство и е на възраст между 26-35 години.

В паралелната програма на ART-ATHINA 2011 има много включени събития и прожекции на документални филми. Както отбелязва председателката на Гръцката федерация на Изложбените Зали Яна Граматопулос, „подготвихме една програма доста интересна, която обединява творческите сили на всички хора на изкуството и цели да създаде нови сътрудничества”. В това число ART-ATHINA 2011 и Bar-Guru-Bar организират голямо отворено за всички парти в събота от 21 часа на западната тераса на затвореното игрище по TaeKwonDo.

Някои интересни сведения за изложението са, че ART-ATHINA 2011 ще е вторият голям пазар на изкуството в света след този в Амстердам Art Amsterdam, с разлика от 24 часа, който ще бъде представен и online. Над 20 галеристи ще представят по електронната платформа www.openartcollection.com творбите на художниците, които участват на изложението, а пък заинтересованите клиенти ще могат по електронен път да предложат цени, за да се сдобият с техните картини. Трябва да отбележим, че аукционните къщи Christie’s и Sotheby’s вече печелят 15% от оборота си чрез интернет, а 10% от тази сума идва от нови клиенти, което дава ясни знаци, че бъдещето дори и за пазара на изкуството се намира в интернет.

Категории: ОбществоИзобразително изкуство картини пазар на изкуството изложение изложба АРТ АТИНА ART ATHINA художници визуално изкуство аукционни къщи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus