Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Instagram по атински

16 Април 2012 / 10:04:48  GRReporter
1400 прочитания

Дребни детайли или важни събития, всекидневни ситуации или изключителни моменти, емоции, тайни погледи, нови приятели. Всичко това се превръща в образи, малки прозорчета към света без граници от хиляди Instagramers, които изпълват приложението на годината за 2011 според Apple.

И така, беше само въпрос на време да се организира една изложба със снимки на подобни „моменти” и в Атина. През последния месец архитектът Анастасис Стаматакос (@stamanas) живее и мисли единствено чрез филтрите на Instagram, тъй като е поел инициативата за организирането на тази авангардна поне за гръцката действителност изложба. Идеята винаги е съществувала, но става по-конкретна когато младежите отворили ресторанта Red Dot, поискали откриването да стане с фотографска изложба.

Следва да се отбележи, че Instagram е сравнително нова социална мрежа, която макар и ограничена в рамките на едно приложение (app) за мобилни телефони, пътешества из целия свят и показва интересни фотомоменти на потребителите си. Приложението (достъпно за iPhone, а вече и за Android устройства) дава възможност на потребителя да обработи чрез 18 различни филтъра снимката, която е направил, да я качи в профила си, да я коментира или да приеме коментари за нея.

Макар и млада новата социална мрежа Instagram се разраства толкова бързо, че Марк Зукърбърг, собственикът на Facebook, „бе принуден” да я купи срещу 1 милиард долара.

Анастасиос Стаматакос подготвя изложбата в продължение на месец, а най-трудното от всичко било да определи правилата за изпращане на снимките, както и да се договори с хора от интернет, които преди това не е познавал: «Започнах с една обща идея в главата си за това как ще бъдат изложени снимките, вдъхновени от зарчетата. Защо зарчета ли? Това прилича на игра, а от друга страна ти дава възможност лесно да разположиш до 6 снимки в един квадрат».

«След това зарчето се превърна в домино, в което господстват едно бяло и едно черно зарче. Започнах с тази философия – да покажа в шест стъпки всички правила и подробности на играта. Щом бе качена шестата стъпка, в първите 10 минути имахме 96 участия. Цялата комуникация, организацията, координирането, инструкциите и накрая изложбата се осъществиха чрез Instagram в ритъма на шестте стъпки, които координирах аз».

И така, 96 гърци «фотографи», ползващи Instagram, от Гърция и света, снимат в града, в морето, в самолета, в бара, по време на ваканцията си, докато карат колело, във влака, в стаята си, и избират най-добрите си 350 снимки. Онези единствени мигове във времето, когато всичко се намира в абсолютно равновесие, се срещат в една изложба. 

Дали Стаматакос познава всичките 96 фотографи? «До момента познавам приблизително половината. Това са обикновени хора, някои от тях са свързани с някое изкуство (фотографи, дизайнери, архитекти), а други не: има журналисти, банкови служители, има дори един собственик на склад за строителни материали. Всички те обаче обичат да снимат своето ежедневие, не професионално. Живеят на различи места – Солун, Китнос, Крит, Кимоло, Закинтос, Триполи, Атина, Родос  Норвегия и др. Човек се пристрастява към Instagram. Когато влезеш в приложението, започваш да виждаш всичко около теб като снимки. Всички фотографи (с малко изключения) ще изложат снимките си като използват псевдонимите си от приложението».

Четворки, единици, шестици и всички възможни съчетания на зарчетата се изпълват с InstaPhotos и заемат трите нива на новооткрития бар-ресторант Red Dot в Гази.

Приблизително така миговете се превръщат в игра и социалната мрежа придобива плът и кръв. Приблизително така се създава една голяма компания с творчески търсения, а срещата с публиката е определена за 20 април 2012.

Изложбата ще бъде открита с парти и музиката на Йоргос Харонитис, в петък 20 април, от 21:00 ч.

Изложбата ще продължи от 20 април до 20 май.

Място: Red Dot, ул. „Евмолпидон” 24 & ул. „Триптолему”, Гази, тел: 210-3411725.

 

 

 

Категории: изложба снимки Instagram приложение Facebook Марк Зукърбърг iPhone Android устройства
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus