Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Историята на Националната Банка, история на Гърция

03 Декември 2011 / 19:12:22  GRReporter
2161 прочитания

В три века се разпростира историята на Националната Банка на Гърция от 1841 г. до днес. Почти паралелно с новогръцката държава, първата финансово-кредитна институция на Гърция започва своята история няколко години след освобождението на страната от турско робство и е неразривно свързана както с преодоляването на икономическите кризи в страната, така и с борбите на народа.

Бежанските заеми, подкрепата за земеделието, търговията и индустрията, институционализирането на държавни конкурси, както и още много ключови моменти от историята на Националната Банка, но и на Гърция, са показани в изложбата «170 години Национална Банка: 1841 – 2011», която бе открита на 30 ноември, сряда, в 20.00 ч., в Музея Бенаки на ул. „Пиреос“, от Президента на Републиката Каролос Папуляс.

Колекциите и архивните материали, които са показани в изложбата идват от културното богатство, спасено от Банката и съхранявано в Историческия й архив и в художествената й колекция.

Банкноти и монети от различни емисии, представляващи особен исторически и художествен интерес, оригинални институционални текстове, облигации за заеми и технически изследвания, кредитни регистри от 19-и век, акции и други книжа, свързани със заеми, или участието на Банката със собствени капитали, както и таблици и диаграми, разказват за историята на Националната Банка.

И накрая, в самостоятелни раздели е показана една съществена част от приноса на Банката в областта на културата, науката и изкуството. Предмети от техническото оборудване на Банката, показани на изложбата, символизират техническия прогрес от 19-и до 21-и век.

В диахронен аспект Банката полага особени грижи за изграждането и поддръжката на сградите си, в резултат на което те бележат важни етапи от архитектурното развитие на страната. В изложбата са показани архитектурни планове и снимки на сгради на Националната Банка, които тласкат напред архитектурните търсения.

Изложбата ще бъде отворена за посетители от 1 декември 2011 г., четвъртък, до 22 януари 2012 г., неделя.

Категории: Национална Банка на Гърция изложба Музея Бенаки архитектура
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus