Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

"Изкуство по витрините" съживи фалирали магазини в Атина

23 Декември 2011 / 19:12:00  Виктория Миндова
2293 прочитания

Празните магазини в Атина оживяха около коледните и новогодишни празници по инициатива на Академията за изящни изкуства с проекта "Изкутво по витрините". Млади творци потърсиха съдействието на столичното кметство и Камарата на гръцките търговци, за да осъществят проекта познат в много европейски градове: изоставени търговски обекти, пострадали от кризата, приютяват творби на студенти и артисти, за да им дадат нов живот поне за няколко седмици. Инсталации, графити, картини и други форми на изкуство запълват пространствата, които до скоро са били магазини за дрехи, обувки, козметика или аксесоари.  

 "Творбите ни изразяват общото настроение, което цари в страната и в света като цяло", казва Сотирис Фокеас, който е на 22 години и последен курс в Академията за изящни изкуства. Той и негови колеги са представили свои произведения на витрината на магазина на централния булевард Стадиу 10, който е бил предоставен от собственика за артистичната инициатива. Сотирис не скри, че все още в Гърция не е лесно да се показва изкуство извън галериите и други обичайни места. Студентите са срещнали проблем да накарат институциите да вникнат в тяхната идея за реализиране на проекта. Някои творби са били отхвърлени поради липсата на празнично настроение, други просто са били обявени за неподходящи. Въпреки това не се наложило да се правят сериозни компромиси, за да се предаде посланието на новото поколение.

Коледа и нова година са празници, които винаги носят със себе си надеждата за по-добри и по-успешни дни, но няма как да се пренебрегнат сухите факти от действителността. Безработицата в Гърция наближава 20 на сто, рояци от млади способни хора търсят и намират реализация навън, а семейства виждат как резултатите от дългогодишния им труда се стопяват за дни. Тези настроения са отразени и в творбите на Сотирис и неговите приятели на Стадиу 10. "Имахме няколо дни, за да изпълним поставената ни задача. Още първият ден представители на кметството заявиха, че някои творби не могат да бъдат изложени. Наложи се да сменим концепцията и да направим не малко промени. Крайния резултат показва хаосът и бъркотията, които царят около нас". Това е виждането на групата, която се е заела с обекта на улица Стадиу 10. Други студенти са изразили себе си в пространства на улиците Академиас, Солонос, Америкис, Вукурещиу, Периклис, Никис, Патриарху Йоаким, всички в центъра на столицата.

Проектът ще е на показ до седми януари и всички желаещи могат да отделят малко време между работата, разходките или празничните покупки, за да вникнат в настроенията на младите гръцки творци.

Категории: Изобразително изкуство Атина Изкутво по витрините
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus