Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Излезе програмата на Мегарон Плюс

22 Февруари 2010 / 14:02:29  GRReporter
2044 прочитания

 

От писателите Орхан Памук, Исмаил Кадаре, Джон Банвил и до лингвистката-психоаналитичка Джулия Кръстева, президента на Европейската Централна Банка Жан-Клод Трише и математика Маркус дю Сатой – световноизвестни личности най-вече интелектуалци ще бъдат поканени тази година в рамките на програмата Μegaron Ρlus на Палатата на музиката в Атина.

Тази програма към Палатата на музиката съществува от пет години, в които са организирани 204 събития и са били поканени 188 личности от 23 държави, измежу които осем носители на Нобелова награда, четирима носители на архитектурната награда Ρritzker, двама математици наградени с Fields Μedal и двама писатели с Βooker. Събитията са посетени от 250 000 зрители, от които 35 000 ученици.

 

Новият президент на Управителния съвет на Мегарон Плюс обяви програмата за 2010 г., която се провежда със спонсорството на Фондация Александрос Онасис. Всичките лекции, симпозиуми, дискусии и семинари ще наблегнат на политически и икономически въпроси, но и на изкуството и философията, за да може чрез тези срещи да се развият проблематики за най-горещите теми на нашата епоха.

Съществува голяма вероятност в Мегарон Плюс да се срещнем и с големи полици, за което ще се погрижи Жан Мари Коломбани, който е влязъл в контакт с Романо Проди – бивш председател на Европейската Комисия, с Хавие Бертран – главен секретар на франската партия UΜΡ и с Анри Гено – съветник на Никола Саркози. Освен тях и баронеса Катрин Аштън, която е министър на външните работи на ЕС, е приела поканата да говори в рамките на програмата на Μegaron Ρlus.

Програмата на Мегарон Плюс е изцяло покрита от спонсорите, заяви председателят на Организация Палата на музиката в Атина Янис Манос, който допълни, че се работи и по други схеми за сътрудничества и спонсорство с Μetropolitan Οpera, с Миланската Скала, с Центъра Ρompidou, с ΜΟΜΑ в Ню Йорк.

„Megaron Plus работи за идеята гръцкото общество да се отвори за новите идеи на нашата епоха: за зеленото развитие и климатичната промяна, за създаването на едно общество, което да полага грижа за предпазването на социално слабите групи и на малцинствата, за новата архитектура, която е необходима за международната икономическа и кредитна система, така че да не станем свидетели пак на тежка криза, каквато изживяваме през последните две години” отбеляза министърът на културата Павлос Геруланос.

 

Категории: Литература политика икономика философия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus